Column | Vier jaar Fantasyboeken.org

In 2008 ontstond het idee voor Fantasyboeken.org. Ik weet nog heel goed dat ik op Manuscripta in Amsterdam liep voor mijn toenmalige stage en al die boeken zag. Ik waande me in de hemel en dacht: “Ik zou dat best kunnen, boeken recenseren. Lijkt me leuk om te doen.” Het zette me aan het denken terwijl ik langs de stands slenterde; Wat vond ik nou leuk in de boekenwereld en waar werd mijns inziens niet genoeg aandacht aan besteed? Later die dag reed ik weg met de bus en beloofde mezelf dat ik ooit terug zou komen, met mijn eigen fantasyboeken site.

Het idee sudderde wat en raakte in de vergetelheid. Totdat het idee ineens in 2010 opnieuw onverwacht de kop op stak. Dit keer zou ik het niet vergeten, ik kocht een domeinnaam, mailde Iris Compiet met het verzoek een mooie banner te maken en regelde met de Boekerij mijn eerste interview met Chris Bradford. Op 31 oktober ging ik van start. Halloween. Wel zo passend vond ik. Daar zat ik dan achter mijn schermpje alleen met mijn duimen te draaien en te hopen dat het allemaal zou lukken. Ik had toen nooit durven dromen dat de site het zo goed zou doen als hij het vandaag doet.

Ik was ook naief toen. Ik dacht: “Dat doe ik wel ‘even’. Kan makkelijk. Hoeveel werk kan dat nou helemaal zijn?” Nou. Veel. Inmiddels heb ik honderden recensies, en evenveel recensieboeken in mijn handen gehad. Zijn er recensenten gekomen en gegaan en ben ik de tel kwijt hoeveel boeken ik heb mogen weggeven. Er zijn tijden geweest dat ik naar mijn scherm staarde met een to-do-lijst waar ik mijn flat mee kon behangen. Er zijn tijden geweest dat ik noodgedwongen een pauze moest inlassen door drie maanden gebrek aan internet. Soms staat mijn mailbox zo vol dat ik me afvraag of ik ooit de bodem van mijn inbox kan terugvinden. Soms vraag ik mezelf hardop af: “Is het het waard?” Ja. Absoluut.

Aan de andere kant van de chaos die het soms met zich meebrengt, staan inspirerende interviews met auteurs en uitgevers. Lezers blij maken met een lekker stapel boeken. Het bezoeken van evenementen zoals LonCon3, Castlefest en Elfia (en lekker bijkletsen over boeken). Leuke (en ja, soms minder leuke) recensieboeken. Hoewel ik me soms achter mijn oren krab en me afvraag hoe ik nu weer door mijn to-do-lijstje ga komen zou ik het ook niet anders willen. Dit is niet een beroep wat je kiest met het idee ‘dat doe ik wel even’. Hier is passie, hard werken en een hoop humor voor nodig. Hier is liefde voor boeken voor nodig. Liefde voor het genre en de verhalen. En zoals met alle passies, jij kiest het niet. Je rolt erin, en het kiest jou. Daarom ben ik des te trotser op Fantasyboeken.org en wat we, het team, de lezers, de auteurs en de uitgevers bereikt hebben. Op naar het vijfde jaar en alle jaren daarna!

stepheditorStéphanie de Geus zette Fantasyboeken.org op in 2010 om de fantasyboeken en auteurs in Nederland meer onder de aandacht te brengen. Dit jaar viert de site zijn vierjarig bestaan. Stéphanie woonde twee jaar in de UK vlak naast Manchester en werkte als editor. Inmiddels woont ze weer in Nederland om zich volledig te richten op Fantasyboeken.org. www.stephaniedegeus.nl

1 Comment

  1. Laura on October 28, 2014 at 16:50

    Leuk om het ontstaan van de site zo een beetje te lezen!

Leave a Comment