Column | Reageer meer!

Als je je opgeeft als recensent, krijg je telkens weer een verrassing op de deurmat. Soms is het dat boek waar je om gevraagd hebt, veel vaker is het een boek dat je is toebedeeld. De verwachtingen zijn hoog, drempel laag of simpelweg afwezig. Het boek gaat even op de boekenplank (menig recensent heeft nog een fikse stapel aan leesvoer liggen) totdat het aan de beurt is. Er wordt gelezen. Mogelijk gelachen, gegromd of op nagels gebeten. Als het boek uit is, mag het in gedachten nog even stoven. Het boek gaat op de hoek van het bureau zodat er zaken nagezocht kunnen worden. De recensie rolt zich uit over het pc- of laptopscherm. Gaat op de mail en online. Het boek kan in de kast.

Dan volgen de reacties. Vaak van lezers, heel soms van de schrijver. Meestal geldt dat als de recensie extreem uitvalt – ofwel heel positief, ofwel heel negatief – het aantal reacties des te groter is. Beiden kunnen tegengeluid oproepen: is de recensent zo’n ijskonijn dat hij niet onder de indruk was van de op een zorgvuldig opgebouwde spanningsboog balancerende climax? Had zij een vuiltje in haar oog toen ze de hoofdpersoon een bloeddorstige moordmachine met een klein hartje noemde? Hadden ze gelijk toen ze een epische klassieker een slap aftreksel noemden? Of dat slappe aftreksel een epische klassieker? In de huidige wereld van sociale media en vrij toegankelijk internet is elke lezer is een recensent, elke recensent een lezer.

Het meest interessant zijn de reacties van de schrijvers zelf. Niet alle schrijvers ventileren hun reacties publiekelijk: meestal komt er achter de schermen iets binnengedruppeld. Per mail, via facebook of tijdens een evenement zijn schrijvers vaak bereid om nog even te laten weten wat ze vonden van de recensie. Soms plaatst de schrijver een reactie direct onder de recensie, nog veel minder vaak bericht hij/zij erover via eigen mediakanalen. Soms ontstaat er een dialoog: wat was er goed, wat kan er beter? Had de recensent dezelfde visie tijdens het lezen als de schrijver tijdens het schrijven?

Recensenten en schrijvers hoeven het niet met elkaar eens te zijn. Eigenlijk is het leuker – voor beide partijen – als de lezer iets anders leest dan de schrijver heeft geschreven. Hoe komt dat? Heeft de schrijver zijn ideeën niet goed genoeg over kunnen brengen? Had zij te hoge verwachtingen van het publiek? Of heeft de recensent iets over het hoofd gezien? In beide gevallen kunnen ze tot nieuwe inzichten komen. Een enkele schrijver leert iets onverwachts over diens ‘kindje’. Een enkele recensent besluit het boek te herlezen om de nieuwe kennis mee te nemen in een frisse blik.

Het zou een prachtsituatie zijn als iedere recensie een wisselwerking van respons zou opleveren. Met een bevlogen lezerspubliek dat zich mengt in de verschillen in visie: niet omdat er iemand gelijk moet hebben, maar omdat het leuk is! En het is des te interessanter om een waaier aan reacties te hebben van een boek, met reacties die variëren van ijskoud tot lauw tot gloeiend van enthousiasme. Het is een cadeautje aan de schrijver om te weten wat er wel en niet in de smaak viel bij het publiek, of waar onduidelijkheid over is ontstaan. Feedback is goud waard en je neemt het mee in het schrijfproces.

Dus reageer meer. Het Nederlandse fantasywereldje is klein en we kunnen allemaal van elkaar leren. Iedere mening is het waard om gehoord te worden. Van de schrijver. Van de recensent. Van de lezer. Voor jezelf, voor je mede-lezer, voor de schrijver. En voor de recensent zelf.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARianne Werring studeerde Literatuur- en Theaterwetenschap, was actief als theaterrecensent en recenseert tegenwoordig voor Fantasyboeken.org. Komend jaar komt haar eerste boek uit: De Toverfluit. Met enige regelmaat schrijft ze over de rol van cultuur en literatuur in haar blogs op iburbick.com.

2 Comments

  1. Paul on October 11, 2014 at 21:13

    Sorry, maar de site nodig niet echt uit om te reageren vanwege de opzet. Lees de recensies wel met veel genoegen.

    • Fantasyboeken,org on October 12, 2014 at 10:03

      Hi Paul, dat is jammer om te horen! Wat zou je graag veranderd willen zien zodat het wel aantrekkelijker is om te reageren?

Leave a Comment