Column | Over clichés

Van oorsprong is een cliché een drukvorm die gebruikt wordt bij het maken van illustraties. Je maakt een negatief van een afbeelding die je wilt afdrukken en legt die op een metalen plaat waarop een lichtgevoelig laagje is aangebracht. Belicht het negatief en het lichtgevoelige laagje hardt uit op de plaatsen waar de afbeelding doorzichtig is. Daar waar het negatief zwart is blijft de laag zacht. Een zuurbad vreet de zachte delen weg en vervolgens kan met de plaat een stempel gedrukt worden van de oorspronkelijke afbeelding. In technische zin is een cliché dus een object dat herhaling mogelijk maakt: door van iets een cliché te maken, maak je mogelijk dat het keer op keer verschijnt.

In het gebied van de taal staat het cliché voor iets anders. Daar is het een dooddoener. Een versleten, tot in den treure gebruikte metafoor of beeldspraak die daardoor niet meer aanspreekt. ‘Zoals het klokje thuis tikt…’ en: ‘Zijn inktzwarte cape fladderde achter hem aan.’ Hier is het cliché is niet het instrument dat die herhaling mogelijk maakt maar de herhaling zelf. Of meer nog: de aanduiding van de herhaling. Iets cliché noemen is een vorm van commentaar.

Dat klinkt uitermate negatief. Over het algemeen is het ook niet iets wat je in je recensie wilt tegenkomen: ‘Een clichématig liefdesverhaal tussen een mens en een vampier’, of ‘het cliché van een tirannieke politieke factie die de wereld domineert’. Dat kennen we al. Poppetje gezien, kastje dicht. En dat terwijl clichés er niet voor niets zijn. Waarom wordt de dame in nood eigenlijk altijd gered door een koene ridder? En wat hebben schrijvers met weeskinderen die uitverkorenen in de strijd tegen het Kwaad blijken te zijn? Waarom lachen slechteriken altijd met een macaber lachje?

Een cliché in een verhaal is meestal een overblijfsel van een stereotype, een voor de hand liggend iets. De grootste underdogs maken de grootste helden – hoe meer tegenslagen je overleeft, hoe sterker je bent, immers. Als je als dame al onafhankelijk en stoer bent, waarom heb je dan ook nog een ridder nodig om onafhankelijk en stoer te zijn? En een cape die oplicht in het donker is over het algemeen niet de favoriete uitdossing voor wie ongemerkt door de nacht wenst te sluipen.

Clichés kunnen juist een nieuw licht tonen op datgene wat we al jaren voor lief nemen: mits de schrijver zelf ook doorheeft dat hij of zij een cliché gebruikt. Clichés die zichzelf serieus nemen: die kennen we zo onderhand wel en die hoeven we ook niet terug te zien: de getergde weerwolf, de emo-vampier, de hersenloze zombie en de wijze geest. Maar een getergde weerwolf in de stoel bij de psycholoog – daar zou best een interessant iets uit kunnen rollen. De zombie die een hersentransplantatie krijgt en daarmee eigenaar wordt van het oude brein van Stephen Hawking?

Dat een cliché van oorsprong een negatief is, hoeft nog niet te betekenen dat er niets positiefs van de band kan rollen. Elke keer dezelfde afbeelding – dat is saai. Er is vaak niet veel meer dan een beetje kleur bekennen nodig om van een cliché een heel origineel iets te maken. Totdat alle vampiers ineens ruige, bloeddorstige wezens zijn die geen lor geven om een menselijke ziel. En dan kan dat weer cliché worden.

OLYMPUS DIGITAL CAMERARianne Werring studeerde Literatuur- en Theaterwetenschap, was actief als theaterrecensent en recenseert tegenwoordig voor Fantasyboeken.org. Komend jaar komt haar eerste boek uit: De Toverfluit. Met enige regelmaat schrijft ze over de rol van cultuur en literatuur in haar blogs op iburbick.com.

2 Comments

  1. Rianne Lampers on July 2, 2014 at 16:28

    Een heldere uitleg. Clichés in verhalen storen mij niet altijd. Wel als het er veel zijn en als het om wel héél voor de hand liggende zaken gaat, maar soms vormen ze een inleiding tot iets totaal tegenovergestelds en in die gevallen kunnen ze bijvoorbeeld heel humoristisch zijn.

  2. Fantasyboeken,org on July 11, 2014 at 15:51

    Inderdaad, clichés zijn niet altijd erg, mits je ze goed gebruikt.

Leave a Comment