Chicklit fantasy, heksen op hoge hakken

Heksen op hoge hakken, verliefd op een vampier en feestjes met allerlei soorten wezens. Chicklit fantasy lijkt haast te spotten met het genre, maar geeft ondertussen wel een frisse draai aan een genre dat bekend staat om de ‘standaard’ elementen.

Vrouwen in hoge hakken met lippenstift, die zich druk maken om dat ene truitje, maar ondertussen wel te maken hebben met vampiers, heksen en ander gespuis. Het klinkt als een overdreven versie van Twilight, maar dat is het niet. Tenminste, niet helemaal. Je zou kunnen beargumenteren dat Twilight alles heeft om bij dit genre te horen: onmogelijke liefde, tienermeisjes en een school. Toch is dit genre wel degelijk anders.

Het genre bevat een stevige dosis humor en sarcastische opmerkingen. Waar het in boeken als Twilight gaat om de liefdes relatie, gaat het hier om het hele leven van de hoofdpersoon die van de ene gebeurtenis in de andere duikelt. Hoofdpersonen die achter de slechterik aangaan en denken ‘had ik nou maar niet die naaldhakken aangedaan.’ Ze bevatten een schrijfstijl die je veel in boeken in het chicklit genre, zoals die van Jill Mansell, tegenkomt. Ze zijn vlot geschreven en spelen zich voornamelijk in de huidige tijd af.

Het wijkt op alle mogelijke manieren af van de traditionele fantasy en dat is waarschijnlijk ook de charme van het genre. Het is een combinatie van twee genres die samen een nieuwe mis vormen.

Toch is het een genre wat voornamelijk populair is in Amerika en Engeland. De schrijf(st)ers schieten de grond uit, maar in Nederland heeft het nog niet voet weten te krijgen in de vertaalde werken. Op een enkeling na. Het genre valt nog het beste te vergelijken met de tv-serie Bewitched: humor en romantiek.

Op woensdag 20 juli het volgende genre: Steampunk

Leestips

 • Tall, dark and dead – Tate Hallaway
 • A Taste of Nightlife – Sarah Zettel
 • Jackpot! – Erin McCarthy
 • De tovenaar op het witte paard – Shanna Swendson
 • Blauw is de nacht – Maggie Shayne

Heb je nog meer leestips? Laat het ons weten!

(Stéphanie de Geus)

Foto: ventileit

3 Comments

 1. Senhina on July 7, 2011 at 19:34

  Vallen hier de boeken over Sookie Stackhouse van Charlaine Harris ook onder? Die worden momenteel vertaald. Tenminste opnieuw. Ze hadden in eerste instantie alleen deel 4 en 5 vertaald. Inmiddels zijn de eerste 5 de delen vertaald.

  • admin on July 8, 2011 at 07:47

   Nee, ik denk niet dat de boeken van Charlaine Harris hier onder vallen. Het bevat wel elementen (zoals een meisje dat verliefd wordt op een vampier), maar de schrijfstijl leent zich er niet voor om in dit subgenre te horen. (Het verhaal trouwens ook niet.)

 2. Lien on July 3, 2013 at 18:07

  Hoi, als leestip bij dit genre dacht ik meteen aan de Edelstenentriologie van Kerstin Gier.

Leave a Comment