Castlefest, Lisse 2012

Eens per jaar worden nietsvermoedende inwoners van Hillegom en Lisse opgeschrikt door een invasie van vreemdsoortige bezoekers. Ridders en krijgers, draken en prinsessen, orcs, elfen en andere bont uitgedoste fantasten bewogen zich dit weekend massaal naar de tuinen van de Keukenhof voor de achtste editie van Castlefest. De sporadisch vallende regenbuien mochten de pret niet drukken: er werd volop gespeeld, gefeest en gedanst.

Het festival werd wederom geopend met een speciaal concert op de donderdagavond. Dit jaar was de eer aan bands The Moon and the Night Spirit, Stellamara en Wardruna om de bezoekers bij het hoofdpodium te doen deinen en swingen – en stuk voor stuk met veel succes. Ook werden op de donderdag al veel tenten opgezet op de camping – een andere succesvolle aanvulling op het festival sinds vorig jaar.
Dit jaar werd het terrein zelf flink uitgebreid, wat met name de LARP- en re-enactmentgroepen ten goede kwam. Die kregen een lap grond tot hun beschikking bij de nieuwe ingang, waardoor vrijwel alle bezoekers eerst langs hun kampementen geleid werden voordat ze door konden lopen naar het oude gedeelte. Onder andere het Folk Stage kreeg een plekje in het nieuwe gedeelte, zodat bands als AmmA, Orfeo en Kelten zonder Grenzen hun welluidende klanken de ether in konden sturen zonder daarbij last te hebben van nabijgelegen podia.

Bezoekers aan het Forest Stage werden avond aan avond getrakteerd op een muzikale belevenis: na het openingsconcert op donderdag werd het stokje op vrijdag overgedragen aan de ervaren muzikanten van Omnia en Faun, die het publiek in regen en onweer aan het dansen kregen. De dag daarop zorgden Corvus Corax en de Japanse Taikodrumband Wadokyo voor een muzikale verrassing, en het festival werd explosief afgesloten met de swingende formatie van BerlinskiBeat.

Voor de festivalgangers was weer genoeg te snuffelen in de vele marktkramen, die langs de routes geplaatst waren. Van lekker eten en drinken – een ‘traditionele’ vleesspies met een glas mede of toch een kop EKO koffie en een bio saté – tot kraampjes met kleding en re-enactmentspullen. Bij het Open Podium werden workshops gegeven en verrasten de Teetotallers het publiek met uiterst dansbare Keltische folk, en in het Koetshuis konden lezers hun favoriete schrijvers ontmoeten. De Dwergen-auteur Markus Heitz moest helaas verstek laten gaan, maar Stan Nichols – van de bekende Orcs-trilogie – was wel van de partij.

In het Kinderrijk kregen de soldaatjes hun wapens aangereikt. Even verderop kwam de vijand aangemarcheerd: een grote troep met indrukwekkend uitziende volwassenen, ook ieder gewapend met een schuimrubberen wapen. Op het signaal van de aanvoerder vielen de twee partijen elkaar aan en werd er met lieve lust op los gemept. Uiteindelijk moest zelfs een van top tot teen geharnaste ridder het opgeven, en met een dramatisch gebaar stortte hij in elkaar. Hoera, de kinderen hebben de strijd om Kasteel Keukenhof gewonnen! Niet getreurd als je daarna met je kleurrijk verklede ouders mee naar huis moet, want volgend jaar word de strijd zeker opnieuw gestreden.
(Rianne Werring)

Leave a Comment