Books of Fantasy Boekenbal 2011

Dit jaar werd voor de tweede keer het Books of Fantasy Boekenbal gehouden. De gewelven kelder van het Golden Tulip hotel in Den Bosch was het decor voor een gezellige en sfeervolle samenkomst van liefhebbers van het genre.

Hoewel de dag in het teken stond van de uitslag van de Unleash Awards was dat niet het enige wat de dag te bieden had. Vanaf twee uur was Tais Teng aan het woord tijdens zijn workshop schrijven. Mensen die zich vooraf opgegeven hadden konden deelnemen aan de workshop en zo nog even wat tips en trucs mee krijgen.
“Als je fantasy schrijft heb je een hoge vorm van realisme nodig”, legde Tais uit. “Het klinkt misschien gek, maar het is wel zo. Zet daarom mensen die je echt kent in je verhaal. Je hoeft ze niet goed te kennen, het kan ook gewoon de kapper zijn, maar dat zijn je ankerpunten.”
Daarnaast werd er natuurlijk ook geschreven en met 26 schrijvers in één ruimte kwamen er een hoop leuke en onverwachte dingen voorbij.

Daarna was het woord aan Rik Raven die haar boek Bron presenteerde. Hoewel Bron eigenlijk haar tweede boek was, kwam hij als eerste uit. Maar toen ze eenmaal haar boek in handen had, leek Rik het niet erg te vinden. Ze straalde en kon niet vaak genoeg uitdrukken hoe blij ze was om haar boek in handen te houden.

Thomas Olde Heuvelt nam het stokje van haar over, terwijl in de andere ruimte het speed daten met de auteurs begon. Thomas vertelde over het ontstaan van zijn nieuwe boek Harten Sara, waar hij drie jaar aan schreef. Volgende week donderdag zal het boek officieel gepresenteerd worden in de Selexyz in Nijmegen. “Elf Fantasy magazine noemde me de horrorhunk. Maar eigenlijk hou ik me daar niet meer zo mee bezig. Ik wil mensen raken en een mooie ervaring meegeven.” En dat is dus precies wat hij hoopt te doen met Harten Sara.

Na een eetpauze en tegen kwart voor acht liep de zaal echt goed vol, het was tijd voor de uitslag van de Unleash awards. Alle 92 verhalen werd opgenoemd, kregen een applaus en een juryrapport. Voor de mensen in de top tien was het dus goed zweten en duimen draaien voordat Jack Lance en Alex de Jong daar aan toe waren.

Tussendoor werd er ook aandacht besteed aan de nieuwe boeken uit het Books of Fantasy fonds. Alle boeken werden even kort toegelicht en de auteur vertelde zelf ook iets over het boek. Maar niet te lang, want de deelnemers die nog niet wisten hoe hoog ze geëindigd waren wilde maar wat graag verder.

Als laatste bleven Bianca Mastenbroek met Levenslang en Patrick Brannigan met De weg der eerzucht. Secretaresse Chrissy hield de spanning er goed in met haar powerpoint presentatie vol grapjes en geluidseffecten. Uiteindelijk was het hoofdsponer Adrian Stone die prijswinnaar Patrick Brannigan als eerste feliciteerde en hem de Adrian Stone prijs overhandigde.

Al met al een geslaagde avond, of zoals Jos Weijmer het stelde: “Alex heeft zich dit jaar weer overtroffen.”
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment