Adverteerder spotlight | Celtica Publishing

Logo Celtica Publishing kleinDeze maand adverteert Celtica Publishing op Fantasyboeken.org. We spraken met Rianne Lampers over het oprichten van de uitgeverij en de plannen voor de toekomst.

Wanneer is Celtica Publishing begonnen en hoe kwam je erbij om je eigen uitgeverij te starten?
Ik heb Celtica Publishing in april 2011 opgericht. Eigenlijk zou uitgeverij Ardor House Het Duistere Pact opnieuw uitbrengen, als ook het vervolg Vooravond van Armageddon. Helaas hield deze uitgeverij op te bestaan. Toen zat ik met een dilemma. Ik moest opnieuw op zoek gaan naar een uitgeverij, maar had het daar eigenlijk helemaal mee gehad. Na goed overleg met het thuisfront, besloot ik om mijn droom in vervulling te brengen: zelf een uitgeverij starten.

Ik ben heel mijn leven al bezig met taal. Eigenlijk doe ik niets liever dan dat. Op diverse fora voor schrijvers probeerde ik altijd anderen vooruit te helpen door adviezen te geven. Dit leek mij een prima basis om op verder te gaan.

Op dat moment was er al een aantal schrijvers van wie ik fan was. Het leek mij geweldig om hun te vragen of zij het avontuur met mij wilde aangaan. Nog geweldiger was het, toen zij hier ‘ja’ op zeiden!

Rianne10

Door Alex de Jong, die wat het uitgeven betreft een echte inspiratie voor me geweest is, heb ik mensen leren kennen die me konden helpen met het maken van boeken. Het resultaat mag er zijn! Celtica Publishing wordt meer en meer bekend binnen het fantastische genre.

Hoeveel titels hebben jullie in jullie fonds?
Op het moment zijn er zeven titels in het fonds van Celtica Publishing. Het romantische en realistische ‘zusje’ van de uitgeverij heeft nog eens drie titels waar er volgend jaar weer tenminste drie bij komen.

Hoe vinden jullie nieuwe auteurs en welke eisen stellen jullie aan de verhalen?
Nieuwe auteurs vinden Celtica Publishing! Iedere schrijver die een goed verhaal heeft, kan de eerste vijftig pagina’s van zijn manuscript samen met een synopsis insturen. Voor € 25,00 wordt dat goed doorgelezen en beoordeeld. Als ik direct enthousiast ben, doe ik een voorstel om het verhaal kosteloos in boekvorm uit te brengen. Als dat enthousiasme er wel is, maar er nog (veel) redactie nodig is, dan krijgt de schrijver een voorstel om het werk door Celtica Publishing te laten redigeren tegen een redelijke vergoeding.

Ook aan een afwijzing wordt echt tijd besteed. Voor een schrijver is niets zo erg als een nietszeggende afwijzing! Net als alle uitgevers zoekt Celtica Publishing naar aansprekende verhalen die een zo breed mogelijk publiek kunnen aanspreken.

Tranen van Tataneh-voorkant-kleinWat is voor jou als uitgever de meeste verrassende en inspirerende ervaring geweest?
Hoewel ik van al mijn schrijvers en hun werken houd, moet ik bekennen dat dit de totstandkoming van De Tranen van Tataneh is geweest. Ongeveer twee jaar geleden postte de schrijfster de hoofdstukken van dit verhaal op een website voor schrijvers en lezers. Ik was meteen fan en kon telkens niet wachten tot er een nieuw hoofdstuk zou verschijnen. Na ongeveer twintig hoofdstukken wist ik het zeker: dit boek moest ik uitgeven! Dat meldde ik aan Evi Verhasselt, die daar heel blij mee was. Maar het verhaal was nog niet af… Het duurde tot april van dit jaar voor het verlossende bericht kwam en ik het eindelijk in zijn geheel kon lezen. Mijn enthousiasme was nog even groot: wat een geweldig verhaal! Melchior van Rijn stortte zich op het ontwerp voor de cover. Daarmee was het boek compleet; het verscheen eind oktober en doet het heel goed. Iedere fan van humoristische en spannende fantasyverhalen móet dit boek gelezen hebben!

Wat zijn je plannen voor de toekomst? En waar kijk je het meeste naar uit in het volgende jaar?
Ik hoop dat Celtica Publishing nog lang leuke, spannende, interessante, gruwelijke en humoristische fantasy, horror en sf zal uitbrengen. Het komende jaar verschijnen er vier eerste delen van series die uit drie of meer delen zullen bestaan. Het zijn stuk voor stuk interessante verhalen die maar in één opzicht op elkaar lijken: ze zijn allemaal in het fantastische genre geschreven.

Waar ik het meeste naar uitkijk, is het moment dat ik deel drie van de Kronieken van de Nieuwe Tijd af heb. Door de drukte kom ik zelf erg weinig aan schrijven toe, maar ik hoop echt deel drie komend jaar af te kunnen ronden.

ishtar roodrug peter rillaer Cover De vriend van de koning

2 Comments

  1. Connie flipse on December 17, 2013 at 11:37

    Wat een leuk en interessant artikel om te lezen. Ik heb de vriend van de koning in de kast staan maar ben nog niet aan lezen toegekomen.

  2. Anna on December 17, 2013 at 17:48

    Mooi artikel over een dappere stap. Als schrijfster kan ik Rianne Lampers zeer waarderen, zowel de vriend van de koning als het duistere pact en vervolg heb ik verslonden.
    Graag gelezen!!

Leave a Comment