Achtergrond | W.J Maryson

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

De numero twee in deze reeks is een Nederlander: Wim Stolk, onder het fantasypubliek beter bekend als W.J Maryson. Hij is een van de weinige Nederlandse schrijvers die zijn werk ook internationaal aan de man wist te brengen. Zijn meest bekende werken  zijn de Meestermagiër- en Onmagiër-series. Daarnaast was hij musicus, kunstschilder, literair agent, organiseerde hij de Paul Harlandprijs (een schrijfwedstrijd) en het evenement  Fantasyval.

Zijn leven voordat Nederland kennis maakte met zijn pen, is in nevelen gehuld. Stolk zag het levenslicht op 21 december 1950 en werkte in zijn volwassen leven jarenlang als reclameschrijver. In een interview omschreef hij die periode voor zijn doorbraak als ‘twaalf ambachten en veertien ongelukken.’ Zijn eerste verhaal Sperling, schreef hij tijdens een periode van ziekte. Op aanraden van zijn vrouw Elly stuurde hij het naar vijf uitgevers. Tot zijn grote verbazing waren twee uitgevers in het verhaal geïnteresseerd. Tijdens de onderhandelingen ontstond zijn pseudoniem. ‘W.J Maryson.’ (Willem Johannes Marie’s zoon.) Sperling kwam in 1995 uit en bleek het eerste boek te zijn van de zesdelige serie Meestermagiër. De eerste twee delen verschenen bij uitgeverij Elmar voordat hij overstapte naar uitgeverij M. Toen hij worstelde met het derde deel van Meestermagiër, kwam hij tijdens een SF-conventie op het idee om eens iets te schrijven zonder magie, over iemand die geen magie bezit in een magische wereld. Met die gedachtegang werd de reeks Onmagiër geboren.

Naast het schrijven van boeken, zat Maryson niet stil. Kort na het uitkomen van zijn eerste twee boeken richtte hij de band ‘Maryson’ op. De symfonische rockmuziek die op zijn twee albums te horen zijn, was gebaseerd op zijn Meestermagiër-boeken. Hij wilde graag voor elk deel een album uitbrengen. In de jaren die volgden werden zijn romans vertaald naar onder andere het Duits, Spaans, Portugees, Lets en Bulgaars. Ondanks het feit dat hij van het schrijven kon gaan leven, zat zijn pen niet stil. Verschillende korte verhalen verschenen op websites en in internationale  bloemlezingen en zijn huis werd de thuishaven voor schrijfworkshops. Zijn harde werk bleef niet onbeloond. Hij won in 2004 de Elf Fantasy Award met De Heer van de Diepten en in 2007 schreef hij de Paul Harlandprijs op zijn naam. Niet veel later nam hij ook plaats in de organisatie van de prijs.

Maryson stond bekend om zijn nogal bloemrijke taal. Dat werd gezien als zijn grootste kracht, maar ook als een minpunt. Als schrijver had hij daar een duidelijke mening over. In het korte verhaal Bloemrijk verdedigt hij de ‘bloemrijke taal.’ Naar dit verhaal is ook de bundel Bericht uit Bloemrijk, een ode aan W.J. Maryson van Uitgeverij Parelz genoemd. Maryson wilde de Nederlandse SF en fantasy uit het verdomhoekje krijgen. Fantasy was volgens hem het mooiste genre in de wereld.

Net zo plotseling als hij in het Nederlands fantasylandschap verschenen was, verdween hij ook weer. Jaren terug schreef hij in een blog: ‘De dood ligt overal op de loer en ik probeer niet mee te spelen.’ In maart 2011 greep de dood hem toch onverwacht bij zijn kraag. Zijn Grote Legende heeft hij helaas niet meer af kunnen maken. Het is duidelijk dat hij   zijn voetafdruk in de fantasywereld heeft achtergelaten. Daarom sluit dit stuk met een van zijn quotes, geschreven op het Marysonforum: ‘Nooit was ik dichter bij de klop op de deur van de hemel dan langs het pad van de taal.’

(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment