Achtergrond | Ursula K. Le Guin

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Met eenentwintig boeken, elf verhalenbundels, twaalf kinderboeken, vele essays en een boekenkast vol prijzen, kun je Ursula K. Le Guin met recht een ‘Grande dame’ noemen. Zelfs nu ze de tachtig gepasseerd is, is haar pen nog niet met pensioen. Haar bekendste werk is de fantasyserie over de ‘Aardzeewereld’. Bovenal was en is ze niet bang om in haar boeken vele hedendaagse thema’s op fantasievolle wijze aan te pakken.

Maar voordat deze ‘Grande dame’ zo groot werd, leefde ze in Californië. Daar zag ze op 21 oktober 1929 het levenslicht. Haar ouders waren de antropoloog Alfred Kroeber en de schrijfster Theodora Kroeber. De kleine Ursula Kroeber had volgens eigen zeggen een fijne jeugd. Door haar vaders beroep als professor had de familie het goed, zelfs tijdens de Grote Depressie. Ze had drie broers waarmee ze kon stoeien en veel boeken om zich heen. Vanaf het moment dat ze als vijfjarige leerde schrijven, wilde ze schrijfster worden. Haar tienerjaren waren eenzaam, omdat haar drie broers allemaal vochten in de tweede wereldoorlog. Op elfjarige leeftijd stuurde ze een verhaal naar een science fiction tijdschrift. De afwijzing koesterde ze. Ze besefte dat ze nog een hoop moest leren om te schrijven zoals zij dat wilde. Haar ouders stimuleerden haar om haar talenten te ontwikkelen. Op advies van haar vader besloot ze om Frans en Italiaans te studeren, omdat ze toch iets wilde leren om haar brood mee te verdienen. Vlak na de oorlog konden maar weinig schrijvers van hun werk leven. In 1953 ontmoette ze Charles Le Guin in Parijs, waar ze later mee trouwde. Hij liet haar net zoveel schrijven zoals ze wilde en dat wierp zijn vruchten af.

Met haar eerste boek Rocannon (Rocannon’s World) zette ze zich in 1964 op de kaart. Voor Duisters Linkerhand (The Left Hand of Darkness) won ze meteen twee van de grootste prijzen op fantasy en sciencefictiongebied: de Nebula en de Hugo award. Het werk was ook een van de allereerste feministische science fictionboeken. Internationale bekendheid kwam in 1968 met Machten van Aardzee, het allereerste boek in de Aardzee-trilogie. Het verhaal van de jonge tovenaar Ged die om moet leren gaan met zijn macht, veroorzaakte een ware prijzenregen.

Het bijzondere aan haar werk was dat ze vernieuwend was in het gebruik van haar thema’s. Le Guin schuwde het niet om feministische, psychologische of anarchistische thema’s te gebruiken. Haar helden en heldinnen waren niet allemaal blank en beeldschoon, maar hadden allerlei huidskleuren, littekens en andere trekjes. Slavernij en rassenconflicten ging ze ook niet uit de weg. Na haar doorbraak schreef ze verwoed door. Daarbij bleef ze niet alleen in het gebied van science fiction en fantasy. Ze schreef jeugdboeken, essays, gedichten en vele korte verhalen.

Het is niet meer dan logisch dat er adaptaties kwamen van haar werk. Studio Ghibli benaderde haar om een anime te maken over Aardzee. Ze stemde toe, maar ze was teleurgesteld toen ze het resultaat zag, omdat er veel veranderd was in het plot. Ze zei tegen de regisseur: ‘Het is niet mijn boek, maar jouw film.’ Een nog grotere teleurstelling was de adaptatie van Aardzee van Sci Fi channel, waarbij alle rollen door blanke acteurs werden gespeeld, terwijl dat in het boek niet zo is. Ze was blijer met de toneelbewerkingen van haar werk. In april ging een operaversie van ‘ Paradises lost’ in Amerika in première.

Haar volgende boek rolt op dit moment van de drukpers: Finding My Elegy, New and Selected Poems. Verder gaat deze kranige dame met haar tijd mee. Haar website is up tot date en ze schrijft fanatiek aan haar blog. Daarbij wil ze zich altijd nog verder bekwamen in de kunst van het schrijven. Kortom deze ‘Grande Dame’ is nog lang niet uitverteld.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment