Achtergrond | Trudi Canavan

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Op verzoek van enkele lezers richten de spotlights zich nu op een schrijfster afkomstig ‘down under’. Trudi Canavan bevindt zich nog niet heel lang op het speelveld van fantasy, maar met twee afgeronde trilogieën, twee in de maak, vele korte verhalen en losse boeken, houdt ze zich daar stevig staande. Vooral de verhalen die ze schreef over Sonea, de jonge dievegge die uiteindelijk opgroeit tot een machtige magiër, wisten vele lezers te boeien.

Voordat Canavan tonnen boeken verkocht, woonde ze in Melbourne, waar ze in 1969 geboren werd. Vanaf kinds af aan was ze bezig met kunst, schrijven en muziek. Ze tekende veel en droomde vanaf haar veertiende al dat ze een fantasyboek wilde schrijven. Daarbij nam ze zich stellig voor dat ze haar eerste boek zou schrijven als ze vijfentwintig was. Ze studeerde aan de Melbourne College of Decoration. Daarna werkte ze een aantal jaren fulltime voor een baas. Haar vijfentwintigste verjaardag naderde en ze besefte dat ze alleen een stapel papiertjes en floppy’s met aantekeningen en ruwe schetsen had. Haar conclusie was dat ze niet genoeg tijd in het schrijven stak. Ze gaf haar baan op en startte haar eigen bedrijfje dat zich specialiseerde in ‘graphic design’, zodat ze de tijd had om te schrijven. Dat niet alleen, ze wilde het goed aanpakken. Dus ze volgde een cursus fantasyschrijven en een cursus grammatica. Ze begon met het schrijven van een verhaal en dat liep al snel uit de hand. Voordat ze het besefte had ze een manuscript in handen dat zich later zou ontwikkelen tot de trilogie De Zwarte Magiërs (The Black Magician Trilogy).

In diezelfde tijd werkte ze als editor en manusje van alles bij Aurealis, een tijdschrift voor Australische Fantasy en Science fiction. Aangestoken door de korte verhalen die daarin verschenen, stuurde ze onder een pseudoniem een verhaal in. Dat verhaal werd uiteindelijk gepubliceerd. Ondertussen hakte en zaagde ze nog aan haar eerste trilogie, tot het bij een agent belandde. Het jaar daarop was een mager jaar, met weinig inkomsten, veel schrijven, een scheiding en een verhuizing. Haar harde werk werd beloond: de uitgeverij Harper Collins Australia deed een aanbod op De Zwarte Magiers. In 2001 verscheen het eerste deel Het Magiërsgilde, gevolgd door De Magiërsleerling (The Novice) in 2002 en De Opperheer (The High Lord) een jaar later. De boeken werden naar de toppen van de fantasybestsellerlijsten getorpedeerd. Natuurlijk konden vertalingen niet lang op zich wachten en zo maakte onder andere Duitsland, Nederland, Italië, Polen en Tsjechië kennis met Sonea.

Haar tweede trilogie: Het Tijdperk van de Vijf (The Age of the Five) vond ook gretig aftrek bij haar lezers. Daarnaast tekende ze een contract met zeven nullen met de uitgeverij Orbit om een prequel en vervolg te schrijven over haar zwarte magiërs. Dit vervolg bestaat uit drie delen, waarvan nu de eerste net vertaald is in het Nederlands. Ze is net klaar met de onderhandelingen voor een derde trilogie, Millennium’s Rule die zich in een totaal andere wereld afspeelt. Hierin kunnen karakters van de ene wereld naar de andere ‘hoppen’. Een jonge archeoloog vindt in de ene wereld een bijzonder boek, terwijl in een andere wereld een meisje haar magische krachten verborgen moet zien te houden.

Voor de fans belooft het in elk geval veel goeds. Trudi Canavan heeft haar naam aan het fantasyfirmanent gevestigd en haar ster blijft rijzende.
(Cathinca van Sprundel)

1 Comment

  1. Hennie on March 4, 2013 at 17:37

    L.s.
    When is the translation in Dutch availeble of Sonea 2 and 3 ?.

    Gr. H

Leave a Comment