Achtergrond | Terry Pratchett

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Dit keer gaat het tromgeroffel, de bloemen en alle aandacht naar iemand die we zeker niet mogen vergeten: Terry Pratchett. Deze man met de hoed en de baard wist op onnavolgbare wijze maatschappelijke satire, humor en fantasy te combineren. Het leverde hem een toegewijde fanclub, stapels prijzen, toneel en filmbewerkingen van zijn werk en zelfs een adellijke titel op.

Maar voordat het zover was, gaan we terug naar 28 april 1948, naar het plaatsje Beaconsfield in Engeland. Daar zag de jonge Terry het levenslicht en groeide hij grotendeels op in de locale bibliotheek. Na de basisschool ging hij naar de technische school, omdat hij toch liever met hout knutselde dan Latijnse woorden in zijn hoofd stampte. Toch schreef hij op dertienjarige leeftijd al een kort verhaal dat debuteerde in de schoolkrant en later in Science Fantasy belandde. Van deze verdiensten kocht hij zijn eerste typemachine. Later ging hij de journalistiek in en schreef hij nog vele korte verhalen.

In 1968 ging hij een nieuw avontuur aan. Hij stapte in het huwelijksbootje met Lyn Purves. Rond diezelfde tijd interviewde hij de directeur van Colin Smythe Limited, een kleine uitgeverij. Na dat interview vertelde Terry dat hijzelf ook nog een manuscript had liggen. Binnen de kortste keren kwam The Carpet People (1971)uit. Daarna volgden De Donkere Kant van de Zon (The Dark Side of the Sun) in 1976 en Strata in 1981. In de tussentijd ontwikkelde hij zich als woordvoerder voor Britse kerncentrales. Daar kwam verandering in toen De kleur van Toverij (The Colour of Magic) verscheen in 1983. Dit was het allereerste boek dat zich afspeelde in de Schijfwereld, een platte planeet die op de rug van vier olifanten rust. Die olifanten staan weer op de rug van de schildpad A’Tuin, die rustig door het heelal zwemt. Vrijwel meteen vlogen deze boeken uit de schappen en moest Terry een grotere uitgeverij zoeken die de vraag aankon. Niet veel later besloot hij om zich fulltime op het schrijven te storten.

Vele boeken volgden, een groot deel speelden zich af in de Schijfwereld, maar enkelen ook in andere werelden. Geliefde personages als De Dood, Rinzwind, de heksen en de stadswachten wisten de lezers te vinden. Vooral de vele lagen in zijn werk wisten vele fans te binden. Niet alleen waren het goede en vooral grappige fantasyverhalen, daaronder zat ook een stevige dosis maatschappijkritiek ve
rborgen. In zijn werk zit zoveel verschillende verwijzingen naar films, (pop) cultuur, politiek en de maatschappij dat er complete websites op het web aan gewijd zijn. Hij verkocht 65 miljoen boeken in 37 talen. Er zijn vele hoorspelen, toneelbewerkingen, enkele televisiefilms en zelfs musicals van zijn werk gemaakt.

Toch heeft het noodlot ook Pratchett weten te vinden. In 2007 werd er een zeldzame vorm van Alzheimer bij hem geconstateerd. Sindsdien zet hij zich in om aandacht te vragen voor deze ziekte. Toch schrijft hij nog steeds door, al kan hij zijn verhalen niet meer typen, maar dicteert ze. Hopelijk zal hij nog vele romans publiceren, of wordt hij een van de eersten die Alzheimer zal verslaan. Zelfs al zou hij over een paar jaar de wereld vergeten. Voor de fantasywereld zelf heeft hij zich onvergetelijk gemaakt.
(Cathinca van Sprundel)

Foto’s copyright Stéphanie de Geus

Leave a Comment