Achtergrond | Terence White

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

photoTerence Hanbury White werd beroemd met zijn fantastische bewerkingen van de legenden rondom Koning Arthur. Arthur, Koning voor eens en altijd kan met recht een moderne klassieker genoemd worden. Het eerste deel van de reeks, Het Zwaard in de Steen, werd op weergaloze wijze tot een animatiefilm bewerkt door Walt Disney. Ondanks zijn literaire succes, en het met humor doorspekte werk van White, leed de schrijver en gekweld en geplaagd leven en overleed hij op de relatief jonge leeftijd van 57 jaar aan een hartkwaal.

White werd geboren in Bombai, India 1906. Zijn jeugd werd getekend door zijn slechte relatie met zijn ouders: zijn vader was een alcoholist en zijn moeder was weinig liefhebbend. Toen White veertien was, scheidden ze van elkaar. White verhuisde terug naar Groot-Brittanië en ging Engels studeren aan Queen’s College in Cambridge, alwaar hij cum laude afstudeerde. Tijdens zijn studie raakte hij bevriend met L.J. Potts, zijn docent die ook part-time schrijver was. Deze vriendschap zou een leven lang duren, de twee schreven elkaar geregeld brieven.

Na zijn studie ging White lesgeven in Buckinghamshire. In 1936 gaf hij het lesgeven op en nam zijn intrek in een hutje op de hei waar hij zich toelegde op schrijven en in zijn levensonderhoud voorzag door middel van honden- en valkenjacht en door te vissen. Over het jagen met valken zou hij later De Vlucht van de Havik (1951) schrijven.

Tijdens zijn studie in Cambridge schreef White reeds een scriptie over Thomas Malory’s Le Morte d’Arthur, het grootste en meest bekende corpus van Arthurlegenden in de Engelse taal. Tijdens zijn eerste herfst in het kleine buitenhuisje begon White Le Morte d’Arthur te herlezen, en raakte er danig van onder de indruk. White had reeds enkele andere werken gepubliceerd: een moordmysterie dat plaats vindt op Cambridge College, twee novelles onder het pseudoniem James Aston en een memoire over zijn eerste jaar in Engeland. Nu begon hij aan wat hij in een brief aan Potts zijn ‘voorwoord van Malory’ noemde, welke ‘min of meer per ongeluk’ tot stand kwam.

img-thingIn 1939 verhuisde hij naar Ierland, omdat hij weigerde in militaire dienst te gaan. Hier schreef hij de eerste drie delen van Arthur, Koning voor eens en altijd: Het Zwaard in de Steen, over Arthurs jeugd als de onbezonnen Ward die les krijgt van Merlijn de tovenaar; De Koningin van Lucht en Duisternis, over Arthurs halfzus Morgause en haar kinderen, de latere Ronde Tafelridders Gawain, Agravaine, Gaheris en Gareth; en De Afzichtelijke Ridder, waarin Lancelot wordt geïntroduceerd. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisde de schrijver naar Alderney, één van de kanaaleilanden, waar hij de rest van zijn leven bleef wonen. In 1954 vertaalde hij een Latijns bestiarium, een encyclopedie met echte en fabelwezens, in het Engels: The Book of Beasts. Pas in 1958 – twintig jaar na Het Zwaard in de Steen – schreef hij het laatste deel van Arthur, Koning voor eens en altijd: De Kaars in de Wind, over de laatste, wankele weken van Arthur als vorst, over het verraad van Lancelot en Guinevere en Arthurs breuk met Mordred.

White zou nooit trouwen, later in zijn leven en na zijn dood begonnen geruchten de ronde te doen dat hij homoseksueel was of op jonge meisjes viel. Volgens schrijver en criticus Lin Carter was White iemand ‘met intense gevoelens, die niet in staat was relaties aan te gaan vanwege zijn ongelukkige jeugd’. Aan het einde van zijn leven was hij ook een stevige drinker. Hij overleed aan boord van een Grieks cruiseschip – op terugweg van een reeks lezingen in de Verenigde Staten – en werd begraven in Athene.

62189Na zijn dood werd een vijfde boek over Koning Arthur ontdekt: Het Boek Merlijn. Het werd pas in 1977 gepubliceerd, onder andere vanwege de controversiële denkbeelden uit het boek. In Het Boek Merlijn staat Arthur aan de vooravond van de laatste strijd tegen Mordred, en krijgt hij opnieuw les van Merlijn over de menselijke natuur en diens neiging tot oorlog. Het boek is essayistischer dan de andere vier delen, en concludeert dat de mens eigenlijk maar het best een soort anarchisme aan kan hangen, waarbij hij zich vooral bemoeit met zichzelf, met zijn eigen familie en met zijn eigen tuintje. Ondanks die les is Arthur toch gedwongen de laatste strijd met Mordred aan te gaan, en de tragedie voltrekt zich. Het Boek Merlijn is een prachtig, zij het wrang besluit van de fantastische reeks, en T.H. White één van de meest gedesillusioneerde grootmeesters binnen de fantasyliteratuur. 
(Rianne Werring)

Leave a Comment