Achtergrond | Ray Bradbury

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

Ray-bradburyRay Douglas Bradbury is vooral bekend vanwege zijn dystopische roman Fahrenheit 451, dat zich afspeelt in een wereld waar boeken verboden zijn en kritische gedachten worden onderdrukt. 451 graden Fahrenheit – ongeveer 233 graden Celsius – is de temperatuur waarop boekpapier vlam vat en verbrandt. Het boek kwam uit in de tijd dat de Verenigde Staten in de ban waren van het McCarthyisme, een periode van anticommunistische verdachtmakingen die een groot deel van de Amerikaanse artistieke wereld in zijn greep hield. Nog steeds geldt Fahrenheit 451 als het schoolvoorbeeld van de dystopische roman.

Bradbury werd op 22 augustus 1920 geboren in het stadje Waukegan in Illinois, in een geborgen gezin. Waukegan zou dikwijls een rol spelen in zijn verhalen, in de gedaante van Green Town: als een kalm en veilig rustpunt te midden van fantastische of dystopische chaos. Op elfjarige leeftijd verhuisde het gezin een aantal keer heen en weer tussen Waukegan en Tuscon, Arizona. Het was de tijd van de Grote Depressie en hoewel het moeilijk was om aan papier te komen, zette Bradbury in deze tijd toch zijn eerste stappen in het schrijverschap. Toen hij veertien was, verhuisde het gezin naar Los Angeles en onder de vleugels van Hollywood besloot Bradbury dat hij schrijver zou gaan worden, en in de openbare bibliotheken van Waukegan, Tucson en Los Angelas verslond hij auteurs als Edgar Allen Poe, H.G. Wells, Jules Verne en Arthur C. Clarke, en – enkele jaren later – poëzie van Alexander Pope en John Donne. Zijn hele leven zou hij zich in blijven zetten voor het voortbestaan van openbare bibliotheken, die hem, naar eigen zeggen, hadden opgevoed.

bradburyDirect na zijn middelbare schooltijd begon Bradbury met het schrijven van korte verhalen. Een van die verhalen werd direct gepubliceerd in Forrest J. Ackerman’s fanzine Imagination!. Bradbury was toen 18 jaar oud. Een jaar later stuurde Ackerman Bradbury naar New York voor de eerste World Science Fiction Convention en sponsored Bradbury’s eigen fanzine, getiteld Futuria Fantasia. Het blad telde vier edities, vrijwel alle bijdragen kwamen van Bradbury zelf. Op zijn 22ste werd hij beroepsschrijver.

Zijn oeuvre zou zijn uitstrekken over korte verhalen, romans, toneelstukken, screenplays voor televisie (The Twilight Zone) en filmscripts. Hij schreef fantasy, sciencefiction, suspense, horror, dystopische fictie, detectives – en was een enthousiast essayist met betrekking tot kunst en cultuur. Veel van zijn werk werd bewerkt tot stripverhalen.

Ray Bradbury was getrouwd met Marguerite McClure, met wie hij vier dochters kreeg. Ze bleven hun hele leven samen. Hij was goed bevriend met Charles Addams (van The Addams Family) en Gene Roddenberry (Star Trek). In 1999 kreeg hij een hersenbloeding en kwam daardoor in een rolstoel terecht. Hij bleef nog zeker tien jaar actief schrijven en bezocht nog regelmatig sciencefiction conventies. Op 91-jarige leeftijd overleed hij uiteindelijk na een lang ziekbed: hij liet 27 romans en meer dan zeshonderd korte verhalen achter. Zijn bibliotheek kreeg een plek in de bibliotheek van Waukegan, waar hij zoveel inspiratie had opgedaan.
(Rianne Werring)

Leave a Comment