Achtergrond | Lloyd Alexander

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen … Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld. Dit keer is Lloyd Alexander aan de beurt.

Niet bij iedereen zal deze naam een belletje laten rinkelen. Toch heeft deze schrijver van veertig boeken veel bijgedragen aan het fantasy en sf-genre. Zijn bekendste werk is: de Avonturen van Taran (Prydain Chronicles). Voor wie nog steeds in het duister tast, de Disneyfilm Taran en de Toverketel (The Black Cauldron) is op deze serie gebaseerd.

Lloyd Chudley Alexander zag het levenslicht in 1924 in Philadelphia. Hoe hij aan zijn schrijversbloed gekomen is, blijft een raadsel, want zijn ouders hadden nog nooit een boek gelezen. Dankzij een literatuurminnende tante kwam hij toch in aanraking met boeken. Op zijn derde kon Lloyd al lezen en op zijn dertiende schreef hij poëzie. Rondom die tijd wist hij dat hij schrijver wilde worden. Zijn ouders vonden dat verschrikkelijk. Hij moest maar eens een echt beroep zien te vinden. Na een aantal vervelende baantjes en een poging om naar college te gaan, schreef hij zich in het leger. Dankzij het leger kwam hij terecht in Duitsland, Wales en Frankrijk. Later zouden veel van deze ervaringen terugkomen in zijn werk. Aan de universiteit van Parijs ontmoette hij zijn toekomstige vrouw: Janine Denni.

Na de oorlog keerde hij terug naar Philadelphia, waar hij besloot om een echte schrijver te worden. Hij pakte zijn typemachine en stond elke ochtend om drie uur op om te schrijven. Zeven jaar lang schreef hij allerlei manuscripten die een voor een werden afgewezen. Niemand wilde zijn verhalen hebben. In de tussentijd had hij allerlei baantjes. Pas in 1955 bereikte zijn eerste boek de schappen: And let the Credit Go, een autobiografisch werk. Hij schreef nog enkele boeken over zijn vrouw en zijn katten. Tijdens de research die hij voor een van deze boeken deed, ontdekte hij de Mabinogion, een serie Middeleeuwse verhalen uit Wales. Die inspireerden hem om de Avonturen van Taran te schrijven.

Deze serie bestaat uit vijf boeken, die vertellen over Taran, een assistent-varkenshoeder. De koppige jongen droomt ervan om een held te worden. Zijn leven verandert als hij meegesleurd wordt in de strijd tussen het huis van Don en de duistere heer Arawn. Samen met prinses Eilonwy, de bard Fflewddur Fflam en het vreemde wezentje Gurgi zal hij een grote rol spelen in het brengen van vrede. Het feit dat hij fantasy en jeugdboeken begon te schrijven, overkwam hem. Lloyd schreef niet voor een bepaald kind, maar voor zichzelf. Fantasy werkte bevrijdend voor hem. Voor hem is fantasy niet ‘het ontsnappen van de realiteit’, maar een manier om die realiteit te begrijpen.

Naast deze serie schreef hij nog vele andere afgeronde romans. Hij maakte uitstapjes naar science fiction in de Westmark–trilogie en schreef een negentiende-eeuwse detectiveserie met Vesper Holly. Tot op hoge leeftijd typte hij door op zijn typemachine. Zijn werk won vele prijzen, waaronder een Newberry Medal. In Nederland gaf uitgeverij Pyramide zijn Taran-serie uit. Daarnaast vonden ook een aantal korte werken van hem de Nederlandse markt. In 2007 verscheen zijn laatste boek: The Golden Dream of Carlo Chuchio. Over dat boek vertelde hij: ‘I have finished my life work.’ Datzelfde jaar blies hij ook zijn laatste adem uit.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment