Achtergrond | Jules Verne

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

jules-verneDe Fransman Jules Verne wordt wel de peetvader van de sciencefiction – en recenter: de steampunk! – genoemd. Hij is de op één na meest vertaalde auteur wereldwijd: na William Shakespeare en voor Agatha Christie. Hij werd geboren in 1828 in Nantes als zoon van een advocaat en het was de bedoeling dat hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. Hij was echter op jonge leeftijd al bezig met het schrijversvak en werd er uiteindelijk door gegrepen.

Op zijn veertiende werd de jonge Jules ingeschreven bij een seminarieschool in Nantes. Hij schreef daarover een onvoltooide roman: Een priester in 1839, waarin hij op humoristische wijze het dagelijks leven op de school beschreef. Hij was een groot bewonderaar van Victor Hugo en probeerde diens stijl te imiteren. Op twintigjarige leeftijd reisde hij af naar Parijs voor zijn rechtenstudie. Hij bracht de daaropvolgende jaren door met studeren en met het schrijven van theaterstukken en raakte bevriend met Alexandre Dumas junior. Samen met hem herschreef hij een komedie die hij had geschreven en met behulp van Dumas senior kwam het stuk op de planken van de Parijse opera terecht. In de daaropvolgende tien jaar zou hij vooral theaterstukken schrijven.

In samenwerking met uitgever Pierre-Jules Hetzel – die ook samenwerkte met Honore Balzac, George Sand en Victor Hugo – publiceerde hij zijn eerste ‘roman de la science’ in 1863: Vijf weken in een ballon. Dat zou zijn doorbraak betekenen. Verne begon aan het schrijven van zijn Voyages Extraordinaires, waaronder Naar het middelpunt der aarde, 1864; Twintigduizend mijlen onder zee, 1869-70; De reis om de wereld in tachtig dagen, 1872. Hij publiceerde twee tot drie boeken per jaar.

558e232fc29048c9fb7d04d4db39973aVerne was veel en vaak ziek en had een slechte relatie met zijn enige zoon, Michel. Hij was opgevoed als katholiek maar werd uiteindelijk deïst – iemand die niet gelooft in een aanwezige God maar in goddelijkheid in de rede, natuur en wetenschap. Na de dood van zijn uitgever en zijn moeder werden zijn verhalen duisterder, en in 1905 overleed hij in zijn huis aan de gevolgen van diabetes.

Verne wordt vooral geroemd om zijn visionaire werken. In 1863 schreef hij het boek Parijs in de twintigste eeuw, over een jonge man die leeft in een wereld van glazen wolkenkrabbers, hogesnelheidstreinen, auto’s die rijden op gas, rekenmachines en een wereldwijd communicatie netwerk. De hoofdpersoon uit het boek is echter ongelukkig en komt op tragische wijze om het leven. Uitgever Hetzel vreesde dat die pessimistische noot schade zou kunnen toebrengen aan Verne’s opbloeiende carrière en stelde de publicatie van het boek uit. Het manuscript zou uiteindelijk in 1989 ontdekt worden door een achterkleinzoon van Jules Verne en werd voor het eerst gepubliceerd in 1994.
(Rianne Werring)

Leave a Comment