Achtergrond | Jack Vance

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

436px-Jack_Vance_Boat_SkipperDeze keer is de beruchte Jack Vance aan de beurt, auteur van meer dan 50 boeken en minstens honderd korte verhalen. Op geheel eigen wijze wist hij zijn stempel op het science fiction- en fantasygenre te drukken. Maar we beginnen bij het begin.
John Holbrook Vance zag het levenslicht in het San Francisco ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, in 1916. Na zijn jeugd studeerde hij mijnbouw en natuurkunde aan de universiteiten van California en Berkeley. Hij had allerlei baantjes, terwijl hij in zijn vrije tijd schreef. In 1945 werd zijn eerste korte verhaal gepubliceerd: The World-thinker (De wereldbedenker). Dat was het begin van een stroom van verhalen. Zijn schrijfsels doken regelmatig op in allerlei pulptijdschriften.

Een eerste roman liet niet lang op zich wachten. In 1950 publiceerde een kleine Amerikaanse uitgever The Dying Earth (De stervende aarde). Daarna volgden vele andere titels waarmee hij naam maakte. Zijn bekendste werk zijn de series over De Duivelsprinsen en over de waanzinnige planeet Tschai. Ook zullen vele fantasyliefhebbers zich zijn driedelige serie Lyonesse herinneren. Al het harde werk van Vance bleef niet onopgemerkt. Zo wist hij aardig wat prijzen binnen te slepen, waaronder een Edgar Award, twee Hugo Awards, en een World Fantasy Award. Naast het schrijven hield Vance zich bezig met zeilen, kornet spelen en pottenbakken. Deze hobbies kwamen regelmatig in zijn werk terug.

Vance stond vooral bekend om zijn beeldende taal. Zo wist hij compleet bizarre werelden tot leven te brengen. Daarnaast schuwde hij ernstige thema’s als slavernij, wraak, misbruik en verraad niet. Nederland maakte in de jaren 70 en 80 kennis met Jack Vance toen uitgeverij Meulenhoff zijn werk begon te publiceren. Vance kreeg vele Nederlandse fans en hij kwam ook enkele keren naar Nederland.

Vance schreef verwoed door, maar kon de tand des tijds niet tegenhouden. Hij tobde met zijn gezondheid en hij was tegen het einde van zijn leven bijna blind. Zijn laatste boeken dicteerde hij aan zijn vrouw. In 2004 kwam zijn laatste boek uit: De lokkende verte. Op 26 mei 2013, op 96-jarige leeftijd, was het mooi geweest en overleed hij na een lang en productief leven als schrijver.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment