Achtergrond | J.K. Rowling

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

J._K._Rowling_2010Een levende fantasylegende is J.K. Rowling. Niet alleen is de uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van Groot-Brittannië in 2010 en is ze rijker dan Koningin Elisabeth II, ze is ook zonder twijfel de auteur die de meeste vergelijkingen op haar naam heeft staan: minstens enkele keren per jaar staat ergens ter wereld een ‘nieuwe J.K. Rowling’ op of wordt er aan een schrijver gerefereerd als ‘de J.K. Rowling’ van zijn/haar land. Vanwege haar populariteit en commerciële succes krijgt ze niet zelden een forse dosis kritiek te verduren, maar laten we eerlijk zijn: er is een nieuwe generatie fantasylezers opgestaan dankzij de Harry Potter-serie.

Joanne Rowling (de K. in haar pseudonym staat voor haar grootmoeder Kathleen) werd in 1965 geboren in Bristol, Engeland. Ze studeerde Frans en Klassieke Cultuur in Exeter en had verschillende kantoorbanen. In 1991 verhuisde ze naar Portugal om er les in Engels te geven en ontmoette daar tv-journalist Jorge Arantes. De twee trouwden en ze kregen samen een dochter, Jessica. Het huwelijk strandde echter en Rowling verhuisde terug naar Edinburgh met haar dochter. Ze was een tijdlang alleenstaand, zonder baan en met een pasgeboren dochter, werd gediagnosticeerd met klinische depressie en had zelfmoordgedachten. Toch zou ze later zeggen dat deze periode bevrijdend voor haar was in de zin dat het haar de mogelijkheid gaf om te schrijven. Ze schreef twee boeken voor volwassenen, maar die vond ze beide niet goed genoeg om naar een uitgever te sturen.

Rowling vertelde zelf dat ze tijdens een treinreis tussen Manchester en Londen in 1990 het idee kreeg voor een verhaal over een jonge tovenaarsleerling genaamd Harry Potter. Tijdens de moeizame periode werkte ze haar ideeën uit en stuurde de eerste versie naar uitgeverijen op. Het boek werd diverse malen geweigerd totdat de dochter van een manager van uitgeverij Bloomsbury het manuscript in handen kreeg. Ze vroeg direct om meer en de uitgeverij besloot het boek uit te geven. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 500 miljoen Harry Potter-boeken verkocht en er werden acht films naar aanleiding van de zeven boeken gemaakt.

130

Rowling hertrouwde in 2001 met Engelsman Neil Murray. Ze kregen in 2003 een zoontje en twee jaar later kreeg het stel een dochter. In 2012 werd Rowlings eerste boek voor volwassenen uitgebracht: The Casual Vacancy (Een goede raad). Het boek kreeg matige kritieken. Haar in 2013 uitgebrachte detective The Cuckoo’s Calling (Koekoeksjong), onder het pseudoniem Robert Galbraith, scoorde beter en nadat de ware identiteit van de schrijver bekend werd, werd het een bestseller. Het vervolg is in de maak.

Op 12 september 2013 werden de plannen voor een filmserie bekend gebaseerd op de wereld van Harry Potter. De hoofdpersoon zal Newt Scamander zijn, de auteur van Fabeldieren en Waar Ze Te Vinden. Zeer recent werd een kort verhaal over Harry Potter gepubliceerd op de website Pottermore.
(Rianne Werring)

Leave a Comment