Achtergrond | Isaac Asimov

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

irobotcoverBij I Robot denken de meeste mensen meteen aan de film uit 2004 met Will Smith. Dat het gebaseerd is op de collectie korte verhalen van Isaac Asimov, is minder bekend bij de meeste mensen. Toch kunnen echte liefhebbers van sciencefiction niet om deze grootheid heen. Hij heeft ruim 500 publicaties op zijn naam staan. Zijn fans noemden hem ‘The Good Doctor’ en hij wordt gezien als een van de meest toonaangevende sf-schrijvers van de twintigste eeuw.

Isaak Judovitsj Ozimov zag het levenslicht op Russische grond, op 2 januari 1920. In zijn kleuterjaren emigreerde zijn familie naar New York. Al op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met sciencefiction via pulptijdschriften, die zijn ouders verkochten in hun winkel. Toch wijdde hij zich pas echt aan het schrijven nadat hij afgestudeerd biochemicus was en ging werken aan de Universiteit van Boston. Op 19-jarige leeftijd publiceerde hij zijn eerste verhalen in sciencefiction tijdschriften, zijn eerste roman Pebble in the Sky verscheen in 1950. Het gaat over een gepensioneerde kleermaker, die per ongeluk 50.000 jaar de toekomst in wordt gestuurd. Dit boek speelde af in dezelfde wereld als de serie waarmee hij wereldfaam maakte: The Foundation. In deze serie ligt de nadruk op de opkomst en ondergang van een galactisch keizerrijk in de verre toekomst. De inspiratie voor deze serie lag in de opkomst en ondergang van het Romeinse rijk. Naast de oorspronkelijke trilogie schreef hij nog enkele vervolgen erop. Een andere publiekstrekker waren zijn verhalen over robots. ‘De wetten van robotica’ die hij ontwikkelde zijn zowel in de SF als in de wetenschap beroemd geworden.

In de jaren die volgden was zijn pen onuitputtelijk. Naast talloze korte verhalen, schreef hij ook populairwetenschappelijke werken. Hij behandelde bijna alles, van theologie tot wiskunde. Zijn stijl kenmerkte zich door humor en luchtigheid. Zijn succes bleef natuurlijk niet onopgemerkt. Door de jaren heen wist hij vele Hugo’s, Nebula’s en Locus awards’ te verzamelen. Asimov was een graag geziene gast op conventies. Hij was een goede spreker en correspondeerde veel met zijn fans. Naar die conventies reisde hij altijd per trein of per schip: door een panische vliegangst zette hij slechts twee keer in zijn leven voet in een vliegtuig.

isaac-asimovIn de jaren zeventig besloot hij om zijn eigen sciencefiction tijdschrift uit te geven: Asimov’s Science Fiction Magazine, dat nu nog steeds bestaat. Na jaren van schrijven, stierf Asimov uiteindelijk op 6 april 1992. Zijn dood was met net zo veel geheimzinnigheid omgeven als zijn verhalen. Pas tien jaar na zijn dood, onthulde zijn tweede vrouw dat hij was overleden aan Aids. Asimov had het virus opgelopen na een bypassoperatie en zijn artsen wilden dat hij het geheim zou houden.

Dus mocht je in een tweedehandswinkel vergeelde paperbacks vinden met de naam Asimov erop, neem ze dan meteen mee. Je hebt het werk van een grootmeester in handen.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment