Achtergrond | Douglas Adams

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

Douglas-AdamsDouglas Adams is het meest bekend van zijn hoorspel en boek The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy (dikwijls afgekort tot HHGTTG), in het Nederlands uitgebracht als Het Transgalactisch Liftershandboek. Het begon als een radiohoorspel van twaalf afleveringen, dat in 1978 door BBC Radio werd uitgezonden. In 1981 volgde een zesdelige televisieserie, en tussen 1979 en 1984 verscheen het verhaal in sterk uitgebreide en bewerkte versie als vierdelige boekenserie. In 1992 verscheen een vijfde deel waardoor er uiteindelijk sprake is van een pentalogie. Op het titelblad van de boeken zelf wordt soms gesproken van ‘een trilogie in vijf delen’.

Adams werd geboren in Cambridge, op 11 maart 1952. In zijn tijd op ‘prep school’ behaalde hij de eerste overwinning uit zijn schrijverscarrière: hij haalde – als enige student ooit – een tien voor het schrijven van korte verhalen. Naar eigen zeggen dacht Adams hier vaak aan terug wanneer hij worstelde met een writer’s block. Na prep school stroomde hij door naar het St. John’s College waar hij na veel afwijzingen toch deel uitmaakte van de beroemde studententheatergroep Footlights – waar ook onder andere Graham Chapman, Eric Idle, John Cleese, Stephen Fry, Hugh Laurie en Emma Thompson deel van uit zouden maken. Na zijn middelbare schooltijd en voor hij bekend werd met zijn verhalen, had hij diverse banen, waaronder ziekenhuisbode, schoonmaker, lijfwacht en radioproducent. Met Graham Chapman schreef hij aan afleveringen voor Monty Python.

Ondertussen schreef hij sketches voor de radio, waarvan er slechts een aantal werden geaccepteerd. Zijn carrière stond een paar jaar stil totdat hij toch een baan kreeg bij de BBC. Na het succes van HHGTTG kon hij daar aan de slag als producer. Hij stuurde de pilot van HHGTTG naar het productiebureau van Doctor Who en zou uiteindelijk als scriptredacteur en (gedeeltelijk) schrijver aan de slag gaan. Hij was erom berucht referenties naar The Hitchhiker’s Guide te verwerken in afleveringen van Doctor Who en andere series waarvoor hij als scriptredacteur werkte.

rolled-up-towel-xlNa het succes van HHGTTG schreef hij nog twee min of meer bekende werken: Dirk Gently’s Holistische Detectievenbureau (1987) en het vervolg De lange donkere theetijd van de ziel (1988). Hij schreef mee aan computerspellen en speelde niet onverdienstelijk gitaar en piano. Toch moest hij het qua bekendheid vooral van dat ene geesteskind hebben.

Op 49-jarige leeftijd overleed Adams aan een hartaanval tijdens een work-out in een sportschool in Santa Barbara. Hij leed al langere tijd aan diverse hart- en vaataandoeningen. Sinds zijn dood is 25 mei elk jaar Towel Day, als hommage aan HHGTTG. Het is de bedoeling dat men de gehele dag met een handdoek binnen handbereik rondloopt; een verwijzing naar HHGTTG, waarin een goede lifter “altijd weet waar zijn handdoek is”.
(Rianne Werring)

Leave a Comment