Achtergrond | Diana Wynne Jones

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.
Met als eerste in de startblokken: Diana Wynne Jones.

Nog geen twee maanden geleden is Diana Wynne Jones op 76-jarige leeftijd overleden aan longkanker. Ze laat een oeuvre van meer dan veertig boeken achter. De meeste mensen zullen haar kennen door de beroemde verfilming van haar boek ‘Howls moving castle.’ Jongeren kennen haar via haar Chrestomanci-serie en andere boeken.
Diana’s jeugd leest als een roman. Ze groeide op in Engeland tijdens de tweede wereldoorlog, haar vader was vrekkeriger dan Scrooge en ze sliep met haar twee zusjes in een tuinhuisje, omdat haar ouders hen verwaarloosden. Doordat ze nauwelijks boeken hadden, verzon Diana verhalen voor haar zusjes. Vergeleken daarmee had Assepoester het nog warm bij de haard. Als kind werd ze achterna gezeten door Beatrix Potter, die helemaal niet van kinderen bleek te houden en  ze kreeg college van C.S Lewis en Tolkien. Toch besloot ze pas jaren later om zelf te gaan schrijven.

Op het moment dat ze zelf kinderen had, kreeg ze toegang tot alle boeken die ze als kind nooit kon lezen. Daarna begon ze zelf te schrijven.Ze besloot om fantasy te gaan schrijven, aangezien de wereld al gestoord genoeg was. Het kostte haar veel moeite, want ze moest zichzelf alles leren én ze was dyslectisch. Haar eerste werken waren toneelstukken. Pas in 1970 werd haar eerste boek gepubliceerd, Changeover, een volwassenenboek. Een paar jaar later ontmoette ze haar agent Laura Cecil en kon ze fulltime aan de slag als schrijfster. Ze had een bescheiden groep fans, totdat haar boeken aan het begin van deze eeuw werden ‘herontdekt.’ Plotseling kreeg ze erkenning. In 2007 ontving ze de ‘World fantasy award for life achievement.’

Haar meest bekende werk is de zes-delige serie  van Chrestomanci, over een man die 9 levens heeft en door verschillende parallelle werelden reist om het gebruik van magie in toom te houden. Tussen deze en andere series, schreef ze ook verschillende losse boeken. Zelf vond ze het makkelijker om voor jongeren te schrijven dan voor ouderen, omdat jongeren zoveel meer begrepen. Een van haar bekendste non-fictie werken is de ‘Though guide to fantasyland’. Het boek is een parodie op alle bekende clichés in de wereld van fantasy. Ze neemt de lezer bij de hand en leidt hem door dit bijzondere land. Die spottende ‘reisgidsbenadering’ was een enorm vernieuwend.

In Nederland zijn haar boeken uitgegeven door uitgeverij Ploegsma. Vooral Chrestomanci kreeg aan het begin van deze eeuw in Nederland vaste voet aan de grond. Uitgeverij M waagde zich in 2007 aan het Merlijn Complot, een van haar volwassenenboeken. Op dit moment zijn er geen herdrukken gepland, maar in Engeland komt in 2012 wel haar laatste werk uit: ‘De Earwig and the Witch.’ Of we die in het Nederlands gaan te lezen krijgen, is nog onduidelijk. Veel van haar werken, zijn nog niet vertaald.

Ze heeft in ieder geval genoeg werk nagelaten om een tijdje mee zoet te zijn. Voorlopig zal haar werk niet zo snel vergeten worden. Het maakt voor Diana Wynne Jones zelf weinig uit. Hopelijk zit ze nu ergens in een van haar parallelle werelden een kopje thee te drinken met Chrestomanci.
(Cathinca van Sprundel)

4 Comments

 1. Tim de KW on June 22, 2011 at 15:12

  Erg leuk idee om de auteurs zo één voor één voor te stellen, maar als ik nu een boekhandel binnen loop weet ik nog niet welke auteur ik moet kiezen, aangezien de boeken van Jones niet verkrijgbaar zijn, althans niet in het Nederlands 😉

  Nee hoor, ik vind het absoluut leuk om op deze manier iets meer te weten te komen over de auteurs van dit geweldige genre. Ik kijk uit naar de kennismaking met een volgende auteur.

 2. Martine on June 22, 2011 at 17:03

  Ik zet in ieder geval ‘Though guide to fantasyland’ op mijn verlanglijstje. Erg interessant deze blog, ik had nog nooit eerder van Diana Wynne Jones gehoord.

 3. Cathinca on June 22, 2011 at 22:00

  Niet alle boeken zijn vertaald in het Nederlands, maar de chrestomanciserie wel. Zo ben ik ermee in aanraking gekomen. En de though guide is een aanrader.;)
  En bedankt.:)

 4. Elina on June 24, 2011 at 16:01

  De Tough Guide heb ik een keer cadeau gekregen, die is echt heel erg leuk als je fantasy-lezer bent. En de Crestomanci-serie is eigenlijk de enige waar ik haar van ken. Toch maar eens die andere boeken opzoeken.

Leave a Comment