Achtergrond | David Eddings

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Dit keer springen we naar Amerika voor David Eddings, een man die zich een plek bij de top van de fantasylijsten wist te veroveren met onder andere zijn Kronieken van Belgarion (The Belgariad Series) en Het Elenium (The Elenium Series). Door sommige critici wordt hij geroemd als de ‘trendsetter’ van ‘doorstoppersized fantasy series’.

David Eddings werd geboren in 1931 in Washington in de buurt van Seattle, waar het bijna altijd regende. Iets dat ook vaak terug kwam in zijn boeken. Van jongs af aan had hij een talent voor drama en literatuur en was vaak te zien in de toneelproducties van zijn school. Toen hij klaar was met zijn bachelor bij Reed College en het leger in ging, schreef hij al een boek voor een schoolopdracht. Na zijn legerjaren trouwde hij in 1962 met Judith Leigh Schall en werkte hij als docent. Later stopte hij ermee, omdat hij niet genoeg betaald kreeg. Hij verhuisde naar Denver en werkte in een winkel. Tegelijkertijd begon hij met het schrijven van het eerste boek dat een uitgever zou zien: The High Hunt, een verhaal over vier mannen die jacht maken op herten. Het schrijven werkte aanstekelijk en hij besefte dat hij carrière wilde maken als schrijver. Hij verhuisde naar Spokane en werkte aan een aantal ongepubliceerde boeken, waarvan hij er eentje zelfs later verbrandde. Op dat moment waren zijn romans vooral avonturenverhalen.

Fantasy openbaarde zich pas later aan hem. Op een dag schetste hij een landkaartje, voordat hij naar het werk ging. Dat die schets later de basis zou vormen voor de vele werelden die hij zou schapen, wist hij toen niet. Enkele jaren later struikelde hij over Tolkiens Lord of the Rings in een boekwinkel. Zijn ogen werden geopend toen hij zag dat het al in zijn 72e uitgave was. Hij besefte dat er misschien nog wat kansen voor hem waren in de fantasywereld en dook op zijn vergeten landkaartje.

Langzamerhand ontstond er de Kronieken van Belgarion, waarin de wees Garion samen met zijn ‘tante’ Polgara en ‘grootvader’ Belgarath een eeuwenoude voorspelling in vervulling proberen te brengen. Het eerste deel (Pawn of Prophecy) verscheen in 1982, gevolgd door vier andere delen. Hij brak met de traditionele trilogie en gooide er na zijn eerste vijfdelige cyclus nog een vijfdelige serie erachteraan: De Kronieken van Mallorea (The Malloreon) Zijn vrouw Leigh hielp hem veel bij het schrijven en in de jaren negentig wilde hij graag dat zij ook op zijn boeken genoemd werd. Begin jaren negentig creëerde hij een nieuwe wereld met nieuwe karakters, zoals de ridder Sparhawk en de antagonist Martel. Het Elenium (The Elenium) en het vervolg daarop De Tamuli (The Tamuli). Naast enkele losse romans voltooide hij in 2006 ook nog een vierdelige boekenserie met de naam De Dromers (The Dreamers) Hij zei zelf altijd over zijn werk: “Ik loop nooit het gevaar om een Nobelprijs voor de literatuur te krijgen. Ik ben een verhalenverteller, geen profeet. Ik ben gewoon geïnteresseerd in een goed verhaal.”

In januari 2007 brandde een deel van Eddings kantoor af, waarbij hij zijn auto, maar ook een groot deel van zijn originele manuscripten verloor. Een maand later verloor hij echter iets dat hem veel dierbaarder was. Zijn vrouw Leigh stierf op 69-jarige leeftijd na een aantal hartaanvallen.
Zelfs zonder zijn vrouw bleef hij doorschrijven. Hij werkte fanatiek aan een fantasy-satire die heel anders was dan al zijn vorige werk. Het bleef helaas onvoltooid: Eddings blies zijn laatste adem uit op 2 juni, 2009. Dat onvoltooide manuscript ligt nu samen met al zijn andere werk in Reed College. Toch heeft hij zijn levensdoel weten te bereiken. Hij liet een generatie kennismaken met fantasy en wist tijdens en na zijn leven velen te inspireren.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment