Achtergrond | Arthur C. Clarke

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en drie Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekent hebben voor de fantasywereld.

Arthur C. ClarkeSir Arthur Charles Clarke was een invloedrijke Brits sciencefictionschrijver, uitvinder en futuroloog. Hij behoorde tot de Grote Drie van de SF in de 20ste eeuw, samen met Robert Heinlein en Isaac Asimov en is het meest bekend van de legendarische sciencefictionfilm 2001: A Space Odyssey. Het was gebaseerd op Clarke’s korte verhaal The Sentinel, en hij bewerkte het samen met regisseur Stanley Kubrick tot filmscenario. De film wordt beschouwd als een mijlpaal in de filmgeschiedenis en Clarke en Kubrick werden genomineerd voor een Oscar. De film wordt regelmatig geroemd als één van de beste films ooit gemaakt, en behandeld thema’s als de menselijke evolutie, kunstmatige intelligentie, technologische ontwikkelingen, buitenaards leven en reïncarnatie.

In zijn kinderjaren in Somerset bracht Clarke veel tijd door met sterrenkijken op de boerderij van zijn ouders. Hij verslond sciencefictionverhalen uit de Verenigde Staten, die veelal werden meegebracht door Britse zeelui. Al snel bleek dat hij aanleg had voor wetenschap en techniek, maar zijn ouders hadden niet genoeg geld om hem te laten studeren. De Tweede Wereldoorlog bood hem wat dat betrof een uitweg: hij ging bij de technische dienst van de RAF in dienst als radarspecialist en werkte prominent mee aan de verbetering hiervan. Tegen het einde van de oorlog was hij luitenant in dienst van het leger en daardoor kreeg hij na de oorlog wel de gelegenheid om te studeren.

2001_a_space_odyssey_wallpaper_logo-normal Aan de Londense King’s College studeerde hij elementaire en toegepaste wiskunde en in natuurkunde. In 1945 bedacht Clarke het principe van de geostationaire communicatiesatelliet: een satelliet die draait in een cirkelvormige baan rond de aarde met een snelheid waardoor die stil lijkt te staan ten opzichte van het aardoppervlak. De geostationaire baan wordt om die reden ook wel de Clarke-Belt genoemd. Een ander denkbeeld van hem is de ruimtelift, een kabel tussen de aarde en een geostationaire baan, waarlangs een ‘lift’ mensen en materiaal relatief goedkoop naar de ruimte en terug kan transporteren. Er zijn steeds meer ingenieurs en onderzoekers die menen dat dit in de relatief nabije toekomst inderdaad een haalbaar concept is.

Na het succes van 2001: A Space Odyssey schreef Clarke nog vele vervolgen op dit concept. Een andere welbekende serie in vier delen is de Rama-serie. Het eerste deel, Rendezvous with Rama, werd overladen met prijzen: een Hugo, een Nebula, een Locus, een Campbell en nog veel meer.

Clarke was een fanatiek duiker en vanaf 1956 verhuisde hij naar het toenmalige Ceylon (nu Sri Lanka), waar hij het hele jaar zijn hobby kon beoefenen. Naast zijn Britse nationaliteit was hij ook genaturaliseerd tot Sri Lankaan. In 2000 werd Arthur Clarke door de Britse koningin geridderd voor zijn verdiensten en in 2005 ontving hij de hoogste Sri Lankaanse onderscheiding: Sri Lankabhimanya (Trots van Sri Lanka). Hij overleed op 90-jarige leeftijd, kort nadat hij een videoboodschap naar zijn familie en vrienden had gestuurd om afscheid van hen te nemen.

Hij schreef 22 romans en meer dan honderd korte verhalen. Daarnaast schreef hij meer dan dertig non-fictie werken, het merendeel over de ruimte. Hij won een Hugo Award voor zijn korte verhaal The Star in 1956. Er zijn twee prijzen naar hem vernoemd: de Arthur C. Clarke Awards voor sciencefiction én de Sir Arthur Clarke Award voor bijzondere prestaties in de ruimte. Beiden worden jaarlijks uitgereikt.
(Rianne Werring)

Leave a Comment