Achtergrond | Anne Rice

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld. Deze keer is het de beurt aan Anne Rice.

Howard Allen Frances O’Brien werd op 4 oktober 1941 geboren. Ze is nooit blij geweest met de naam waarmee ze geboren is, daarom veranderde ze deze naar ‘Anne’ op haar allereerste schooldag. Waarom haar moeder haar Howard heeft genoemd weet ze niet precies. Anne denkt dat haar moeder haar naar haar vader wilde vernoemen en dacht haar moeder dat een mannennaam haar een voordeel in de maatschappij zou geven. Toen ze op haar twaalfde haar communie onderging veranderde haar naam in Howard Allen Frances Alphonsus Liguori O’Brien, de toegevoegde namen waren die van een heilige en van haar tante. Hoewel ze trots was om vernoemd te zijn naar haar tante, berustte ze zich in het feit dat ze de vloek en de vreugde had om vreemde namen te hebben.

Hoewel ze oorspronkelijk in New Orleans is opgegroeid, verhuisde ze na de dood van haar moeder met haar vader en zusje naar Texas. Daar ontmoette ze Stan Rice met wie ze later zou trouwen en twee kinderen zou krijgen. Voordat dat gebeurde verhuisde ze naar San Francisco waar ze aan de slag ging bij een verzekeringskantoor. Na haar huwelijk met Stan Rice in 1961 haalde ze een BA in politieke wetenschap een MA creatief schrijven. Ondanks dat ze zich midden in de geboorte van het hippietijdperk bevond, ging die volledig langs haar heen en schreef Rice aan haar verhalen. Ze ging haar eigen gang. Toch moet dit geen makkelijke tijd geweest zijn voor Rice. In 1966 werd haar dochter Michelle geboren, maar zij stierf op vijfjarige leeftijd aan leukemie.

Dit zorgde er voor dat zowel Anne als Stan naar de drank grepen. Toch schreef ze juist in deze periode Dagboek van een Onsterfelijke (Interview with the Vampire) naar aanleiding van een kort verhaal wat ze eerder schreef. Er gaan geluiden op dat het meisje Claudia in de boeken een metafoor is voor haar eigen dochter om haar op deze manier te helpen met het verlies. Het boek werd in 1976 gepubliceerd en is het eerste deel van wat later de Vampierkronieken (Vampire Chronicles) zou worden. De boeken uit de Vampierkronieken en ook de Mayfair-heksen spelen zich grotendeels af in New Orleans.

Het tij keerde weer voor Anne en haar man toen hun zoon Christopher geboren werd. Vanaf dat moment lieten beide ouders de drank staan. Christopher Rice is inmiddels een besteller auteur in Amerika, wat ook niet verwonderlijk is met zulke ouders; Stan Rice schreef verschillende gedichtenbundels en heeft ruim driehonderd schilderijen gemaakt.

Hoewel Anne Rice meerdere verhalen en series op haar naam heeft staan is de Vampierkronieken haar bekendste werk. Op het moment dat Dagboek van een Onsterfelijke uitkwam was ze een pionier op het gebied van bovennatuurlijke fictie. Het idee dat er een boek uitgebracht werd in die tijd waarin alle hoofdpersonages vampieren waren, was absurd. Dat is nu wel anders.
Dat Interview with the Vampire en Queen of the Damned verfilmd zijn heeft daar ongetwijfeld mee te maken. Daarnaast vormde het boek De Mayfair Heks (Merrick) uit de Vampierkronieken de basis voor de boekenserie De Mayfair-heksen. Deze serie speelt zich grotendeels af in Rice’s huis in New Orleans wat ze kocht na de geboorte van haar zoon. Als jong meisje liep ze elke dag langs dit huis op weg naar school en ze beschouwde het als haar droomhuis. Het was dan ook een droom die uit kwam toen ze het huis kon kopen. Na de dood van haar man (2002) verhuisde ze naar Californië om dichter bij haar zoon te zijn.

Anne Rice heeft 33 boeken geschreven, waaronder twee onder het pseudoniem Anne Rampling (erotische romans) en drie onder het pseudoniem A.N. Rorquelaure (ook erotische romans). Daarnaast schreef ze ook verschillende korte verhalen. Haar nieuwste boek The Wolf Gift is recent in Amerika uitgekomen en benaderd het weerwolf thema op een manier waarop alleen Anne Rice dat kan: niets is zoals je het van te voren verwacht.
(Stéphanie de Geus)

Leave a Comment