Achtergrond | Anne McCaffrey

Als je een boekwinkel binnen stapt en naar de fantasyhoek loopt, vliegen de namen van schrijvers je om de oren. Tolkien verklaart zichzelf, maar dan die ene Tad en twee Terry’s, een Raymond en een Robert, een Juliet en een Janny en ál die anderen… Hoe vind je daar een schrijver die bij je past? Fantasyboeken.org helpt je graag bij die keuze. In deze reeks komen schrijvers en schrijfsters voorbij die de moeite waard zijn om te lezen én iets betekend hebben voor de fantasywereld.

Anne-McCaffrey-007Draken zijn onlosmakelijk verbonden met fantasy en verhalen. Al in de vroegste vertellingen kwamen deze monsterlijke wezens voor. Soms gaven ze de held goede raad, vaak eindigden ze aan het heft van een zwaard. Anne McCaffrey vond dat draken meer verdienden. Haar draken streden samen met hun berijders tegen het kwaad. Zo werden De Drakenrijders van Pern geboren. Deze serie ging de hele wereld over. Hiermee was ze de eerste vrouw die een de Hugo Award voor beste Novelle won. Ook ontving ze de Nebula Award voor haar werk.

Maar we beginnen bij het begin. Anne Inez McCaffrey zag het levenslicht op 1 april 1926 in Cambridge, in de Verenigde Staten. Haar leven begon in de luwte. Ze ging naar een meisjeskostschool, vervolgens naar de universiteit en in 1947 slaagde ze cum laude aan het Radcliffe College in Slavische talen en literatuur. Drie jaar later ontmoette ze Horace Johnson en trouwde met hem. Het stel kreeg drie kinderen: Alec, Todd en Georgeanne. Anne had zich verder volledig kunnen wijden aan het huisvrouwenbestaan, maar dat deed ze niet. Vanaf de jaren 50 las ze science fiction en begon ze met schrijven. Haar eerste verhaal, Freedom of the Race, werd in 1953 gepubliceerd. Vele korte verhalen volgden. Anne kwam in contact met literair agente Virginia Kidd. In 1967 kwam haar eerste boek uit: Restoree. De heldin in dit verhaal is intelligent en in staat om voor zichzelf te denken, iets wat niet vaak voorkwam in science fiction uit die tijd. McCaffrey verklaarde zelf dat ze het zat was om te lezen over vrouwen die alleen maar in een hoekje huilden, terwijl hun vriendjes de buitenaardse wezens versloegen.

Rond diezelfde tijd werkte ze al aan Pern en zijn inwoners. Anne McCaffrey vond dat draken altijd als slecht werden geportretteerd. Daar ging ze mee aan de slag en zo ontstonden de wereld Pern en de drakenrijders. Hier werkten mens en draak samen, om te voorkomen dat het ‘Draad’ hun planeet zou verschroeien. Eerst schreef ze twee korte novelles: Weyr Search en Dragonrider. Samen vormden ze het eerste deel van haar succesvolle serie. In 1969 had ze al een Hugo en een Nebula op zak.

MCCAFFREY-obit-articleInlineEen jaar later spreidde ze haar eigen vleugels uit. Ze vroeg een scheiding aan en vertrok naar Ierland. Ondertussen bleef ze korte verhalen schrijven. Ook verscheen ze op meerdere conventies en verkreeg ze de bijnaam ‘Dragon Lady’. Toch waren het enkele magere jaren, tot ze begon te schrijven voor een jongerenpubliek. Dit was een gouden greep. Vanaf dat moment was ze echt in staat om van haar schrijven te leven. Ze kocht een huis, dat ze ‘Dragonhold’ noemde, omdat ze het dankzij de draken kon kopen. De jaren verstreken en vele verhalen, zowel kort als lang, rolden uit haar pen. Haar bibliografie bevat tientallen bekroonde werken. Regelmatig werkte ze ook samen met andere schrijvers, waaronder haar eigen zoon, Todd. Tot het laatste moment bleef Anne McCaffrey schrijven. In 2011 was het echter op. Op 85-jarige leeftijd blies de Drakenvrouw haar laatste adem uit, in haar eigen ‘Dragonhold’.
(Cathinca van Sprundel)

Leave a Comment