Recensie | Stephen King – Aardedonker zonder sterren

Stephen King (63) schrijft korte verhalen, romans en novelles. Zijn vorige boek, Gevangen, verscheen ongeveer een jaar geleden. Het was zijn meest omvangrijke werk ooit, sinds It (1987). Terwijl hij waarschijnlijk broedt op een nieuwe roman verschijnt Aardedonker, zonder sterren, een bundel van nooit eerder gepubliceerde novelles rond het klassieke thema ‘wraak’.
King was eerder al heel succesvol met zijn novellenbundelingen 4 Seizoenen en Tweeduister, waarvan een groot aantal verhalen verfilmd werden. Deze bundel past in dat rijtje.
Het boek brengt – gelukkig – wat we van de grootmeester kunnen verwachten. Alle vier de novellen zijn geweldig van opbouw en verraderlijk toegankelijk geschreven, met herkenbare Stephen King-elementen: een schrijver als hoofdpersoon, en thema’s als ‘het monster in jezelf’, het verlies van onschuld in kinderen, en normale, saaie mensen die gruwelijke dingen doen.

Het eerste verhaal, 1922, is duidelijk schatplichtig aan Het verraderlijke hart van Edgar Allen Poe en De ratten in de muren van H.P. Lovecraft. Het is geschreven in de vorm van een bekentenis. Hoofdpersoon James heeft samen met zijn 14-jarige zoon zijn vrouw vermoord, toen zij besloot het huis te verkopen en naar Omaha te verhuizen. Sindsdien heeft hij vreemde visioenen en ziet hij overal ratten, met gruwelijke gevolgen.
Het tweede verhaal, Grote Trucker, gaat over Tess, succesvol schrijfster van een serie detectives. Ze is juist op weg naar huis van een afspraak met een boekenclub in Massachusetts, als ze een man tegenkomt die haar bruut verkracht en op een verlaten weg als oud vuil achterlaat. Ze gebruikt haar ‘plotvaardigheden’ om wraak te nemen en ontdekt zo het monster in zichzelf.
Het kortste verhaal uit deze bundel is De verlenging, de derde novelle. Het is een verhaal met tanden, even grappig als gruwelijk. Door een afspraak met de duivel redt Harry Streeter zichzelf van een dodelijke kanker, maar elk voordeel heeft zijn nadeel…
Ten slotte is er nog Een goed huwelijk. Alles lijkt koek en ei in het twintigjarige huwelijk van Darcy en Bob Anderson. Maar als hij op zakenreis is en zij moet naar de garage voor nieuwe batterijen, vindt ze onder een werkbank een doos. In de doos zit het donorcodicil, de bibliotheekpas en het rijbewijs van een andere vrouw. Een vrouw die nog niet zo lang geleden in het nieuws was. Een vrouw die is vermoord… Wat ze daar aantreft maakt een einde aan hun goede huwelijk en doet haar zich afvragen of ze haar man eigenlijk wel kent.
Is hij misschien een moordenaar?
Aardedonker, zonder sterren is internationaal goed ontvangen, geprezen onder andere door Neil Gaiman. Terecht.
(Maarten Kroon)


Aardedonker zonder sterren
Stephen King
Prijs: €19,95
Prijs (ebook): € 16,24
ISBN: 978-90-245-6262-6

1 Comment

  1. […] Aardedonker zonder sterren – Stephen King […]

Leave a Comment