Aanstaande zaterdag: Lezing van Thomas Olde Heuvelt

Aanstaande zaterdag, om 15.00 geeft Thomas Olde Heuvelt in Selexyzboekhandel Donner in Rotterdam een lezing over Harten Sara, en het fantasygenre.

Op zijn blog schreef hij het volgende:

We weten allemaal dat het niet zo goed gaat met de boekhandel: de boekenmarkt is op een dieptepunt, consumenten blijven weg en grote ketens durven weinig nieuws te proberen. We weten ook allemaal dat het fantasygenre nogal eens ondergesneeuwd blijft. Daarom is het des te prijzenswaardiger dat Selexyzboekhandel Donner in Rotterdam mij aanstaande zaterdag om 15:00 uur de kans geeft een lezing te geven over mijn werk, Harten Sara en het fantasygenre in Nederland.

Als je geen Baantjer, Saskia Noort of Kluun heet, is het bij schrijverlezingen in boekhandels altijd een gok hoeveel publiek er komt opdagen. Mijn uitgeverij Luitingh heeft een aantal jaar geleden James Clemens uit de VS laten overkomen voor een lezing in Donner, waar letterlijk 3 man op af kwamen. Autsj. Ik heb het ook wel eens gehad: 100 man bij bij Selexyz Nijmegen, de week erna 3 bij Broekhuis in Hengelo.

Nu het probleem: door al het bovenstaande heb ik de laatste maand niets aan PR gedaan, terwijl ik Donner heb beloofd 20 man mee te nemen. Het is inmiddels vreselijk kort dag. Daarom voor ieder de boodschap: als je zin hebt om zaterdag naar Rotterdam te komen, neem dan vooral iemand mee! Hebben we een gezellige meet. Als presentje krijgt iedere bezoeker eenmalig mijn boek Leerling Tovenaar Vader & Zoon , om aan iemand cadeau te doen of zo. Jacques Post, de baas van Luitingh Fantasy, is er ook (netwerken, dus! Razz), en ik heb al vernomen dat er meerdere auteurs uit het genrekringetje komen.

Thomas Olde Heuvelt werd bekend met zijn boek Leerling Tovenaar Vader & Zoon en recent verscheen zijn tweede boek, Harten Sara bij Uitgever Luitingh.

4 Comments

 1. Tim de KW on June 17, 2011 at 10:38

  Het komt voor mij helaas weer heel slecht uit en het is inderdaad wat kort dag, dus ik kan helaas niet. Jammer, want anders had ik daar gelijk kunnen shoppen 🙂

  Hij heeft wel een punt wat betreft het fantasygenre. Sowieso zijn er maar weinig mensen die er enige aandacht aan besteden en hierdoor wordt er door uitgeverijen ook minder tijd aan besteedt. Gelukkig hebben we Luitingh Fantasy en Boekerij die beiden een groot aanbod Fantasy hebben, ga zo door! En het is me opgevallen dat er de laatste jaren ook een paar “nieuwe” uitgevers bij zijn gekomen die Fantasy aanbieden, zoals o.a. De Vliegende Hollander en Wereldbibliotheek.

  Toch blijft het een moeilijk genre, ook en misschien zelfs vooral voor de uitgevers. Want van de weinige mensen die ik ken die ook graag Fantasy lezen, leest de helft de Engelstalige boeken. Ze zeggen vanwege het grote prijsverschil (goed punt!) en de soms erg matige Nederlandse vertalingen (bij sommige boeken ook een goed punt!). Ik heb het zelf ook een tijdje geprobeerd, maar ik geniet toch meer van de Nederlandse vertalingen dus dan betaal ik maar iets meer en probeer de fouten, wanneer aanwezig, te negeren.

  Ik heb een behoorlijk riante collectie fantasyboeken staan thuis, maar ik koop de laatste jaren ook voornamelijk online, omdat je daar toch nog weleens afgeprijsde boeken tegenkomt en als lid van een bepaalde boekenclub scheelt dat ook weleens. Toch is niets zo lekker dan door zo’n mooie grote boekhandel te lopen en al die boeken eens beet te pakken, helaas valt de Fantasy sectie alleen erg vaak, erg tegen.

  Als laatste moet ik even kwijt dat ik niet hoop dat het bezoek aan Nederland de reden is geweest dat James Clemens het Fantasygenre vaarwel heeft gezegd. Ik heb erg genoten van zijn Verboden & Verbannen reeks, de allereerste “echte” fantasyreeks die ik gelezen heb na Harry Potter, Clemens heeft dus een sentimenteel plekje in mijn hart veroverd. Ik hoop toch dat hij ooit nog verder gaat met De Kronieken van de Godengebieder!

  • admin on June 20, 2011 at 16:08

   Je hebt helemaal gelijk Tim. De planken met fantasyboeken in de winkels valt gewoon echt tegen. Hier vlakbij was een boekhandel, die had ooit twee kasten, dat is geslonken naar twee planken!
   Het is jammer dat het zo slecht loopt met het genre, en dus blijkbaar ook met de boekwinkels, maar ik hoop echt dat we daar met z´n allen wat aan kunnen doen. Er is inderdaad niets heerlijker dan door een grote boekwinkel struinen!

 2. Yarrid on June 19, 2011 at 16:10

  Thomas heeft toch al meerdere boeken geschreven?

  • admin on June 20, 2011 at 16:06

   Thomas heeft inderdaad meerdere boeken geschreven, maar dit is zijn tweede boek bij Uitgeverij Luitingh.

Leave a Comment