Interview | Mel Hartman: “Van hen heb ik geleerd hoe je een kort verhaal schrijft”

Drie boeken over de Fantasiejagers, een boek over Manon Maxim en nu een bundel vol korte verhalen. Mel Hartman zit niet stil en er lijkt geen einde te komen aan de stroom met verhalen. “Mijn moeder kent me niet anders dan dat ik aan het schrijven ben.”

“Een kort verhaal is sowieso anders dan een roman”, meent Hartman. “Sommige verhalen lenen zich er gewoon voor.” Het is dan ook een uitkomst dat ze haar korte verhalen nu kwijt kan bij Uitgeverij Parelz, waar eind november haar bundel Spel der Grenzen verscheen. Hartman is van mening dat ze veel van LeoArie Elsenaar en Carien Touwen, de mensen achter Parelz, heeft geleerd. Daarom is de bundel ook aan hen opgedragen. “Ze hebben me veel kritiek gegeven, op alle gebieden. Van hen heb ik eigenlijk geleerd hoe je een kort verhaal moet schrijven.”
“Het mooie aan Parelz is dat het niet literair hoeft te zijn, zolang er maar diepgang in zit en het niet alleen om de plot draait. In het begin ervaarde ik dat als druk, maar nu moet ik ze wel gelijk geven. Als je korte verhalen uitgeeft moet de kwaliteit gewoon goed zijn. Het heeft me gepushed om de lat voor mezelf ook hoger te leggen. Van de elf verhalen die ik naar ze heb opgestuurd zijn er twee niet gepubliceerd. ”

Lezers
De boekpresentatie van Spel der Grenzen vond plaats in Selexyz Donner in Rotterdam. “Daar heb ik speciaal voor gekozen, omdat ik ook veel Nederlandse fans heb, die dan ook een boekpresentatie konden bijwonen.” Waarschijnlijk is dit wel de laatste keer dat Hartman een boekpresentatie houdt. “Ik had al eens eerder gezegd dat ik geen boekpresentatie meer zou houden, maar dit was het eerste boek voor uitgeverij Parelz, dus daarom ik besloten om het toch te doen. Ik weet niet zeker of ik het de volgende keer, als mijn zesde boek uitkomt, weer zal doen. Misschien houd ik dan wel gewoon een open huis en iedereen die langs wil komen is dan welkom. Ik heb wel gemerkt dat het voor de lezers leuk is om de mensen achter de boeken te leren kennen.”
Daarom staat Hartman ook regelmatig op beurzen zoals de Elf Fantasy Fair en was ze dit jaar ook aanwezig bij de Stephen King Fanclubdag. “Ik denk dat dat voor het genre, fantasy en science fiction, heel belangrijk is. Mensen leren je zo kennen en alle kleine beetjes helpen.”

Schrijven
“Ik schrijf al vanaf mijn negende verhaaltjes”, vertelt Hartman. “Mijn moeder kent me dan ook niet anders dan dat ik schrijf. Ik ben begonnen met het schrijven van kinderverhaaltjes en gedichtjes en zo doorgerold in de liefdesromannetjes toen ik een jaar of tien was. Daarna, toen ik een jaar of zestien was, begon ik aan het schrijven van science ficion thrillers.” Toen ze ging studeren schoot het schrijven er wat bij in. Toch is ze nooit helemaal gestopt met schrijven, “maar tijdens het studeren is het gewoon wat minder, je kent het wel.”
In 2003 kwam daar verandering in. “Ik stond op met een idee en dat leek me gewoon heel leuk om dat uit te schrijven.” Dat werd het eerste deel van de fantasiejagers. “Eigenlijk ging het schrijven best snel. Het heeft me een aantal maanden gekost om het te schrijven. Daarna heb ik het opgestuurd naar een aantal uitgevers.”
Uitgeverij Kramat nam het eerste deel van de fantasiejagers uiteindelijk op in haar fonds. “Het eerste boek was aanvankelijk vier keer dikker dan het verschenen is. Ik heb heel veel moeten schrappen omdat het in de première reeks verscheen, speciaal voor debuterende auteurs. Daarom kreeg ik veel reacties dat het leek alsof er twee verhalen door elkaar liepen. Dat is dus ook zo, maar dat heb ik allemaal moeten schrappen.”
“Maar een verhaal moet me wel boeien”, gaat Hartman verder. “Een verhaal moet voor mij in de eerste plaats leuk zijn om te schrijven. Vind ik het verhaal toch niet leuk, dan stop ik er mee.” Soms houdt dat dus in dat ze na 25 pagina’s tekst stopt met het schrijven van een verhaal. “Ik durf ook altijd pas na vijftig pagina’s te zeggen of een boek iets wordt of niet. Gek genoeg gooi ik nu, naar mate ik meer schrijfervaring heb, minder verhalen weg. Vroeger deed ik dat veel vaker.”
Waarschijnlijk is dat ook te wijten aan het schrijven van de korte verhalen, want een van de belangrijkste dingen die ze daarvan heeft geleerd, is om de verhalen even te laten liggen. “Ik race overal heel enthousiast doorheen en ik heb meerdere keren gehoord dat ik rustiger aan moet doen. Door bijvoorbeeld het verhaal even te laten liggen. John Vermeulen heeft dat een aantal keer tegen me gezegd: ‘laat het nou toch even liggen, Mel.’ En dat doe ik nu. Eerst schreef ik een kort verhaal in een week. Nu doe ik er ongeveer een maand over.”
“Doordat ik nu rustiger naar mijn verhalen kijk, heb ik geleerd kritischer te zijn over mijn eigen verhalen. Ik heb nooit een schrijfcursus gevolgd, dus ik kende de valkuilen niet. Ik heb mezelf alles aangeleerd door het gewoon te doen en heel veel werk van anderen te lezen.”
Maar veel doen is volgens Hartman niet het enige wat invloed op haar schrijfstijl heeft gehad. “Ik denk dat levenservaring wel heel belangrijk is. Ik had toen ik jonger was niet zo kunnen schrijven en ik denk dat dat voor veel mensen geldt, tenzij je al heel jong begint met schrijfcursussen en je hebt natuurlijk uitzonderingen. Ik heb dus heel veel moeten leren om te komen waar ik nu ben, maar schrijven is echt mijn passie en ik zou niet meer zonder kunnen.”
(Stéphanie de Geus)

Foto © Cindy Frey

Cindy Frey op Facebook

www.melhartman.net

2 Comments

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Fantasy boeken, Uitgeverij Parelz. Uitgeverij Parelz said: Een gloednieuw interview met @melhartman over haar boek 'Spel der grenzen' is nu te lezen op @fantasyboek http://bit.ly/hxM5Ml […]

  2. […] magisch realisme, maar bevat ook, zoals we van Hartman gewend zijn, fantasy en S.F. elementen. Mel Hartman was altijd al gefascineerd door dromen en slaap, het paranormale en mythen uit verschillende […]

Leave a Comment